Tak, jak ostatnio obiecałam dzisiaj przepis na ciasto z mąki gryczanej z jabłkami i cynamonem. Ciasto nie zawiera glutenu ani cukru więc jest smakołykiem odpowiednim także dla alergików czy osób na diecie. Trochę obawiałam się jak będzie smakowało, ale jestem bardzo mile zaskoczona, bo jest dość lekkie i całkiem smaczne. Niestety ma tendencje do wysychania więc warto owinąć blaszkę ściereczką lub folią albo część zamrozić na następny raz, no chyba, że całe zostanie zjedzone w jeden dzień :)
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 160 g mąki gryczanej
- 4 jajka M/L
- 6 łyżek ksylitolu (lub cukru)
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu do ciasta (+ do posypania jabłek)
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodać mąkę i łyżeczkę cynamonu i wymieszać
szpatułką.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto
szpatułką.
Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto.
Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje ;)
UsuńBardzo mnie zaintrygował tytuł, tak brzmi poważnie. A tu proszę wypiek taki apetyczny. :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciacho :)
UsuńBabeczki już robiłam, ale ciasta się jeszcze nie odważyłam :P Tobie bardzo ładne wyszło! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCiasto bardzo smaczne. Ja zrobiłam podwójną porcję. Polecam jednak dodanie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, co sama zrobilam oraz wiekszej ilości jabłek lub cukru.
OdpowiedzUsuńto fajnie, że smakowało, w kwestii słodzenia staram się nie przesadzać więc może faktycznie być dla niektórych trochę mało słodkie, ale z jabłkami to tak samo pomyślałam, że można by dodać następnym razem więcej :)
UsuńJak dla mnie smakowało jak bułka gryczana z cukrem - niedobre. Ciężko mi się przestawić na tę mąkę, oj ciężko :(
OdpowiedzUsuńTo prawda mąka gryczana ma specyficzny smak i niestety nie każdemu smakuje. Może warto skorzystać z przepisów z inną mąką bezglutenową? Pozdrawiam
UsuńMoze zamien na gryczana biala nie palona smakuje lepiej, ja tez nie znosze tej ciemnej ten zapach mnie zabija😁Moje siedzi w piekarniku wyglada super alam wiecej kxylitolu i jablek pokrojonych w kostke wymieszalam z ciastem a na wierz cwiartki jablek dla dekoracji tez.A jak wyroslo dodalam lezeczke sody.Ciekawe jak w smaku bedzie😍
UsuńNareszcie znalazłam dla siebie przepisy na słodkości. Od 2 lat nie jadłam żadnych deserów, a są takie dni w miesiącu ;) że szaleję z tego powodu :) Z całego serca dziękuję.
OdpowiedzUsuńCiasto gryczane z jabłkami wyszło pyszne! Zjadłam prawie pół blachy i co najważniejsze dobrze się czułam po tym.
Dziękuję! :*
Bardzo się cieszę :) W najbliższym czasie planuję dodać następny przepis. Najwyższa pora wrócić do diety więc przepisów na pewno będzie więcej. Jeszcze jeśli ktoś z nich korzysta to dodatkowa motywacja :) Pozdrawiam!
Usuńbez proszku do pieczenia i sody
OdpowiedzUsuń