czwartek, 4 kwietnia 2013

Sernik z Twixami

Jeśli lubicie serniki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sernik jest delikatny i kremowy a spód mimo, że chrupiący również rozpływa się w ustach, o polewie to już nawet nie wspomnę :) warto upiec samemu i przekonać się jak smakuje :)

Składniki

Spód:
  • 180g herbatników zbożowych
  • 70-80g masła

Masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego waniliowego w wiaderku 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100ml mleka
  • 1 puszka masy karmelowej, ok 500-510g (bez dwóch łyżek, które odkładamy do polewy)
  • 2-3 batony Twix

Polewa:
  • 2 pełne łyżki masy karmelowej
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze i łączymy z masłem. Wykładamy nimi dno tortownicy mocno dociskając. Wkładamy blaszkę do lodówki na 20 minut.

Ser, jajka, mąkę ziemniaczaną, mleko i masę karmelową miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Następnie łamiemy batony na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, mieszamy łyżką.

Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy sernik w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Podczas nagrzewania piekarnika wkładamy na spód płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Naczynie powinno znajdować się tam również podczas pieczenia, dzięki czemu sernik będzie aksamitny.

Po upieczeniu studzimy sernik w otwartym piekarniku przez ok 40 minut (żeby nie opadł tuż po wyciągnięciu). 

Na całkiem wystudzony sernik wylewamy polewę (2 łyżki masy krówkowej podgrzewamy z 2 łyżkami mleka, zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia) i posypujemy płatkami migdałów, które wcześniej można uprażyć przez chwilę na suchej patelni.

Sernik kroimy dopiero po kilku godzinach, które spędzi w lodówce. 

Smacznego :)