sobota, 18 października 2014

Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru)

Bardzo lubię ciasteczka orzechowe w różnych postaciach, muszą tylko spełniać dwa warunki: nie mogą zawierać mąki pszennej ani cukru. Okazuje się jednak, że nie stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem to już w ogóle będzie cudownie ;) Następny raz spróbuję także upiec je w niższej temperaturze żeby orzechy zachowały więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie w dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :)

Składniki na blachę ciastek:

ciasto:
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko M/L
  • 70 g ziaren słonecznika
polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady (skoro ciastka mają być bez cukru to raczej takiej ponad 90% zaw. kakao, ewentualnie innej bez cukru)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu

Przygotowanie: 

CIASTKA: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek.

Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią.

POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem i ksylitolem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować ostudzone ciasteczka.