Moi drodzy! Jesień chyba każdemu daje się we znaki. Jesienna chandra, brak inspiracji i motywacji do działania. Na pewno dobrze to znacie. Czas jednak to zmienić ;) Ja postanowiłam, że zacznę od ożywienia atmosfery na blogu :) Dlatego mam dla Was niespodziankę, która poprawi Wam humor! :) Z okazji dzisiejszego Światowego Dnia Makaronu we współpracy z marką Barilla mam dla Was
konkurs, w którym do wygrania jest aż 6 zestawów makaronów i sosów! Jeśli zatem lubicie makaron gorąco zachęcam do
wzięcia udziału i z niecierpliwością czekam na Wasze liczne, apetyczne zgłoszenia :D
Zasady konkursu:
1. Przygotuj jesienną potrawę lub deser z użyciem produktu Barilla.
2. Przepis zostaw w komentarzu na blogu pod tym postem a
zdjęcie z nazwą opublikuj na FB bloga czyli tutaj: https://www.facebook.com/zesmakiemizpasja/ Jeżeli nie posiadasz konta na FB, prześlij zdjęcie e-mailem na adres sisterskitchen2@gmail.com
3. Produkt na zdjęciu oczywiście mile widziany, ale jego
umieszczenie nie jest konieczne!
4. Każdy uczestnik może zgłosić wiele przepisów, ale tylko
raz może zostać nagrodzony.
5. Konkurs trwa dwa tygodnie, tj. od 25.10.2016 00:01 do
7.11.2016 23:59.
6. Nagrodzonych zostanie 6 osób. Co tydzień wybiorę 3
najbardziej smakowite propozycje. Przepisy, które nie zostały wybrane po pierwszym tygodniu, będą brane pod uwagę także w drugiej turze ;)
7. Ogłoszenie wyników nastąpi na blogu, maksymalnie do 3 dni po
zakończeniu każdej tury konkursu, tj. do
3.11.2016 oraz 10.11.2016.
8. Każdy zwycięzca otrzyma 5 opakowań makaronu oraz 2 sosy
Barilla.
9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca ma 3 dni na przekazanie
adresu do wysyłki nagrody.
10. Nagrody wysyła marka Barilla.
11. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.
12. W konkursie mogą brać udział osoby, które ukończyły 18
lat.
13. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na publikację
Twojego imienia i nazwiska bądź nicku oraz przepisu i zdjęcia potrawy na blogu
lub FB Ze smakiem i z pasją i/lub Barilla.
14. Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z
akceptacją regulaminu.
PS. Słyszeliście może o Makaronowych Mistrzostwach Barilla
Cup? To jedyne takie wydarzenie w Polsce! Miało miejsce na początku
października a za rok planowana jest kolejna edycja dla jeszcze większego grona
uczestników. Zwycięzcy wybierają się w podróż do słonecznej Italii <3 Ponadto
można było zdobyć zestaw garnków lub roczny zapas makaronu. Jeżeli jesteście
zainteresowani wzięciem udziału w kolejnej edycji bacznie obserwujcie stronę
producenta [klik]
Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup 30.09 - 1.10.2016
Fajny konkurs :) Podzielę się swoim pysznym makaronowym przepisem:
OdpowiedzUsuńCasarecce z cukinią, białym winem i grana padano
25 dag makaronu casarecce
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chilli
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgine
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 22%
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g sera grana padano
1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili
Sól morska do smaku
Pieprz czarny do smaku
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą.
Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki.
Serwujemy prosto z patelni.
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło
Agata Skiba
Makaron Z Sosem Mięsnym I Warzywami
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 osoby:
około 200 gr makaronu rurki (pióra) Barilla
około 250 gr mięsa mielonego
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała cebulka
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
mały kawałek selera
słodka i ostra papryka
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
6-7 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia
1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
2. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut.
3. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;)
Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos.
Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego !!!
Pozdrawiam
Iwona Tiborska
ROLADKI Z MAKARONEM I PUREE Z DYNI
OdpowiedzUsuń-5 plastrów karczku
-5 plastrów szynki
-1 szkl. puree z dyni
-1/2 szkl. makaronu BARILLA FUSILLI
-sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny
-2 większe cebule
-olej do smażenia
-3/4 szkl. wody
Sposób wykonania:
1.Makaron gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą.
2.Puree z dyni doprawiamy solą i pieprzem.
3.Karczek delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawami.
Na każdy plaster karczku układamy szynkę, rozsmarowujemy pureę i układamy makaron,zawijamy roladki. Spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
4.Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni,
5.Cebulę kroimy w piórka,wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy roladki i rumienimy. Na cebulę układamy roladki podlewamy 3/4 szkl. wody i dusimy ok.35-40 min.
6.Podajemy z ulubionymi dodatkami.
MUFFINKI MAKARONOWO - CZEKOLADOWE
OdpowiedzUsuńSkładniki;
-10 dag makaronu TAGLIATELLE lub SPAGHETTI BARILLA
-kilka kropel aromatu waniliowego
-4 jajka
-3/4 szkl. mąki
-3/4 szkl. cukru
-1 budyń czekoladowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
Sposób wykonania:
1.Makaron gotujemy w gorącym wrzątku z dodatkiem aromatu.
2.Białka ubijamy na sztywno z cukrem,cały czas ubijając dodajemy żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,budyniem i kakao. Do ciasta dodajemy makaron o dokładnie mieszamy.
3.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy 25 min. w temp. 160 stopni.
Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
Makaronu nigdy dość więc i ja biorę udział w konkursie.
OdpowiedzUsuńPodaje przepis na pyszny torcik makaronowy zwany - Spaghetti po sycylijsku.
Składniki;
15 dag makaronu spaghetti
100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy
1 bakłażan
35 dag mielonej wołowiny
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 ml pokrojonych pomidorów z puszki
1 łyżka sosu worcester
sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane
60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki)
1 papryka ( kolor dowolny)
10 dag startego parmezanu
Przygotowanie;
Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać.
Pozdrawiam!
Ela Połowniak.
czesc wszystkim!
OdpowiedzUsuńja z kolei dodam mój przepis na bavette z balsamicznymi maślakami. Maślaki zebrałąm sama w zagajniku przy domu, ale oczywiście dobre będą inne grzyby - oprócz pieczarek i kurek. Całe danie robi się w niecałe 25 minut (powoli zaczynało się ściemniać, więc specjalnie mierzyłam czas, to nie miałam go wiele na ugotowanie i jeszcze zrobienie jakich takich zdjęć).
Składniki:
makaron (długi ale szerszy niż spaghetti, mogą być tagliatelle, linguine, fettuccine, mafaldine, u mnie bavette) – 150 g
szalotka – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
maślaki (można zastąpić innymi grzybami, oprócz kurek i pieczarek) – ok. 250 g
ocet balsamiczny – 3-4 łyżki
parmezan (starty) – 30 g. lub wiecej + do posypania
śmietana lub gęsty jogurt naturalny – 4 czubate łyżki lub więcej
masło – 2 łyżki
zioła – wedle uznania (u mnie podsuszana pietruszka i bazylia – 1 duza szczypta)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Przez ten czas maślaki obieramy i kroimy w plastry. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła i szklimy na nim posiekane drobno szalotki, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy grzyby, mieszamy wszystko i dusimy ok. 10 minut. Wlewamy ocet balsamiczny i mieszamy dokładnie wszystko, zgarniając z dna ewentualne przywierające resztki. Dodajemy drugą łyżkę masła, mieszamy ponownie i zdejmujemy rondel z palnika. Dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy, dodajemy starty parmezan i znów mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wrzucamy do sosu makaron. Dodajemy zioła – świeże bądź suszone – i podajemy danie, oprószone dodatkowo parmezanem i ziołami!
Smacznego!
Pozdrawiam!
Karolina Rudnicka-Kopała
Lasagne ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6 płatów makaronu lasagne Barilla
Sos szpinakowy:
łyżka masła
opakowanie świeżego szpinaku
ser feta
2 ząbki czosnku
Sos beszamelowy
25g masła
40g mąki
O,5l ciepłego mleka
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta szafranu
sól, świeży pieprz do smaku
Świeża bazylia
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić czosnek,dodać na patelnie szpinak, podgrzewać 3 minuty, na koniec dodać serek feta i trzymać na patelni do momentu rozpuszczenia sera.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, po czym energetycznie mieszać (najlepiej trzepaczką ) do powstania gładkiej masy, następnie stopniowo dodawać mleko. Doprawić gałką muszkatałową, szafranem, solą i świeżym pieprzem.
Ugotować makaron al dente, przełożyć do formy dwa płaty, przykryć połową sosu szpinakowego, kolejno przykryć kolejnymi dwoma płatami i sosem beszamelowym. Czynnosć powtórzyć. Zapiekać 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyłożyć pomidorki koktajlowe oraz świeżą bazylię. Smacznego! :)
Porotos con riendas
OdpowiedzUsuńTradycyjnie danie kuchni chilijskiej. Dosłownie oznacza Fasolę z wodzami (lejcami). Chłopi jedli tą potrawę w czasach niedostatku, kiedy nie było zbyt dużo mięsa. Tym sposobem utrzymywali poziom białka i węglowodanów w diecie.
Składniki
1/2 kg fasoli drobnej
2 l wody
1/2 kg dyni
1 marchewka
1 cebula
1/2 opakowania makaronu spaghetti
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki papryki słodkiej proszku
liść laurowy
sól
pieprz
4 kawałki chorizo lub innej kiełbaski
2 łyżki oleju lub oliwy
natka pietruszki
1. Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Następnego dokładnie płuczemy i gotujemy w 2 l wody. Solimy pod koniec gotowania. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na złoty kolor.
2. Marchewkę i dynię kroimy w kostkę. Kiedy groch będzie w połowię miękki dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy przez kilka minut. Kiedy dynia puści sok dorzucamy surowy makaron.
3. Jeżeli nie zdążymy dodać makaronu zanim groch się rozpadanie, gotujemy go w osobnym garnku a następnie łączymy z zupą. Po około 10 minutach zaprawiamy zupę słodką papryką w proszku podsmażoną na oliwie lub oleju. Kiełbaskę grillujemy bądź podsmażamy na patelni.
4. Potrawę rozlewamy do talerzy, posypujemy obficie poszatkowaną natką pietruszki i układamy po jednej kiełbasce.
Aby zgłoszenie było kompletne poproszę o dodanie zdjęcia na FB bloga lub przesłanie go e-mailem
UsuńJuż dodałam :)
UsuńLubię gotować dania z sezonowych produktów, dlatego dziś polecam
OdpowiedzUsuńPierożki dyniowe
Do ich przygotowania oczywiście nie wykorzystałam makaronów, za to świetnie odnajdzie się w nich sos Pecorino Barilla
Składniki:
1 kg dyni
sos Pecorino Barilla
500 g serka twarogowego
500 g mąki
1 kostka masła
1 żółtko
sól
pieprz
rozmaryn
Przygotowanie:
Dynię pieczemy w piekarniku bez pestek, z upieczonej i ostudzonej obieramy skórkę i miksujemy miąższ. Dodajemy do niego sos Pecorino Barilla i redukujemy na patelni aż powstanie gęsta masa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy ciasto z mąki, serka i masła. Dodajemy pieprz i sól. Chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.Ciasto wałkujemy, wycinamy, nadziewamy farszem jak pierogi. Smarujemy żółtkiem jajka,
posypujemy rozmarynem. Pieczemy w piekarniku około 30 min. w temp. 200 stopni.
Pozdrawiam
Beata Pietrus
Na szarą i deszczową jesień polecam sałatkę w cytrynowych koszyczkach :)
OdpowiedzUsuńSałatka w cytrynowych koszyczkach
Składniki
- olej,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie,
- 250g makaronu np. "kolanka ozdobne",
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g),
- pomidory z puszki (400g),
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypiorek,
- 5 cytryn na "koszyczki
Sposób przygotowania
1. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
2. Za pomocą specjalnego nożyka " z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę
3. Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Czasem się człekowi nie chce
OdpowiedzUsuńzmywać góry brunych naczyń,
sięgam wtedy po metodę
znaną wśród kuchennych graczy,
czyli jednogarnkowy obiadek
z pysznym makaronem, który
wzbogacony jest wędliną,
warzywami wprost z natury,
odrobiną sera oraz
oliwy, no i śmietany...
Robi się go pysznie szybko,
a potem wszyscy... wcinamy! :)
Składniki:
1/2 opakowania makaronu kokardy (zwane też motylami)
1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju (mój przepis tutaj: http://anulowe.blogspot.com/2012/07/z-wiedzmowej-kuchni-pomidorowa-susza.html)
50 g twardego sera do starcia na makaron
100 ml śmietany 18%
100 lub więcej g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
dowolna mieszanka warzywna do gotowania na parze: u mnie kukurydza, groszek, marchewka, kalafior
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
1-2 ząbki czosnku
Warzywa gotujemy na parze - u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.
Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów - z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy - byle się nie spalił.
Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona.
Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.
Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.
Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i... już. :)
Pyszne jednogarnkowe danie gotowe! :)
P.S. Foto na FB. :)
PRZYSMAK ŁO(so)SIA ;)
OdpowiedzUsuńMakaron z łososiem, mozzarellą i oliwkami
Jeśli w jakiejś potrawie pojawia się połączenie mozzarelli, łososia wędzonego, oliwek i czosnku, to jest niemal pewne, że ja tę potrawę pokocham. :D
W końcu - przez żołądek do serca, czyż nie? ;)
Składniki:
300 g Makaronu Czanieckiego (np. rurki)
100 g łososia wędzonego
100 g oliwek (odsączonych z zalewy)
1 opakowanie sera mozzarella (kulki odsączone z zalewy)
kilka plastrów żółtego sera
2 łyżki sosu czosnkowego lub śmietany
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, pietruszka, lubczyk
odrobina masła do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej lekko wodzie.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Połowę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, na tę warstwę wykładamy podzielonego na małe kawałki łososia i pokrojone drobno oliwki. Doprawiamy.
Wykładamy do naczynia resztę makaronu.
Sery kroimy lub rwiemy na małe kawałki, mieszamy z sosem czosnkowym i przyprawami, a następnie wykładamy na makaron.
Zapiekamy 10-15 minut, aż makaron zacznie się przyrumieniać. W trakcie zapiekania (z włączonym termoobiegiem na zmianę z grillem) możemy lekko przemieszać potrawę.
Smacznego! :)
I jeszcze jeden... :)
OdpowiedzUsuńSIŁA PROSTOTY
czyli makaron z pomidorami, oliwkami i mozzarellą
Składniki:
500 g ulubionego makaronu - u mnie dziś: falbanki
3 dojrzałe pomidory
1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie (najlepiej - domowych, przepis wrzucę niebawem, bo zaczyna się sezon na nie) - lub 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy do smażenia i 2 ząbki czosnku posiekane drobno
1 opakowanie mozzarelli w zalewie
kilka oliwek, czarnych lub zielonych
przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, tymianek, lubczyk
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oliwy. Odsączamy i przelewamy zimną wodą.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę, wykrawamy gniazda nasienne i miksujemy blenderem z dodatkiem pomidorów suszonych, jeśli takowe posiadamy.
Część oliwy odsączonej z pomidorów suszonych, razem z przyprawami, podgrzewamy na patelni. Dodajemy do tego zmiksowaną masę pomidorową i podsmażamy na średnim ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy: odrobinę soli, pieprz, paprykę i zioła (mhmmm, bazylia...).
Odsączoną z zalewy mozzarellę kroimy, to samo czynimy z oliwkami.
Na makaron nakładamy porcję sosu pomidorowego, posypujemy oliwkami, dodajemy mozzarellę i prószymy odrobiną bazylii - idealna byłaby tu świeża, jeśli ktoś ma pod ręką. :D
A później - pożeramy. :D Smacznego! :)
Pyszny makaronik na kolorowo
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 porcje:
-200 g makaronu penne
-300 g piersi z kurczaka
-1/2 słoiczka pomidorów suszonych w zalewie
-50 g kukurydzy
-50 g parmezanu lub innego twardego sera
-1/2 brokuła
-1 cebula
-3 łyżki oliwy z oliwek
-natka pietruszki
-mielona słodka papryka
-sól
-pieprz
Sposób przyrządzenia:
Najpierw ugotować makaron al dente. Następnie pierś z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Cebulę posiekać na drobno, a suszone pomidory w paski.
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki a następnie gotować we wrzącej wodzie przez 10 minut, odstawić do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać mięso i smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać brokuły, kukurydzę oraz suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dusić na patelni jeszcze przez 7 minut. Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na talerzu ułożyć kolejno ugotowany makaron a następnie to,co smażyliśmy na patelni. Całość posypać startym serem.
Danie proste, szybkie,smaczne, a jakie syte.
Smacznego :)
Zdjęcie mojego dania wysłałam przez e-maila: kamilazaorska@vp.pl
Gdy nadchodzi pora szarej i mokrej jesieni i wygląda na to, że przez dłuższy czas się nic nie zmieni, zaczynam czuć, że pora na przygotowanie popisowego jesiennego dania. Z samego rana wyskakują z szafek makron Barilla, przyprawy i pomidory. Zdrowe i pełnowartościowe, danie jesienne musi być też smaczne i bardzo kolorowe.
OdpowiedzUsuń1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych,
1 łyżka cukru,
1 mała cebulka,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
Sos Barilla Arrabbiata z ostrą papryką,
Dużo świeżej bazylii.
Do małego rondelka wrzucam pomidory, cukier, posiekaną drobno cebulę i czosnek, oliwę, szczyptę pieprzu. Gotuje 15 minut, następnie miksuje na gładki sos, dodaje sosu Arrabbiata , gotuje 10 minut. Gotuję makaron spagetti Barilla. a jak już wszystko jest na talerzu, dodaje listki świeżej bazylii.
Słodkość pomidorów i ostrość sosu Arrabbiata doskonale się uzupełniają, podkreślając nawzajem swoje smaki. Jest to prawdziwa jesienna obietnica przyjemności i gwarancja zaspokojenia głodu. Sos Arrabbiata od Barilli ożywia mój sos pomidorowy,który w połączeniu z makaronem tworzy prawdziwą ucztę. Przy przygotowaniu należy również pamiętać żeby gotować z dozą troskliwości zmiksowanej z duża ilością czułości oraz porcją empatii. A przy polewaniu makaronu sosem pamiętajmy, żeby wszystko przełożyć działką elegancji i nadziać porcją namiętności.Wraz z listkami bazylii dodać dużą ilość ciepła subtelności, podawać z uśmiechem oraz odrobiną tajemniczości.
Przepis
OdpowiedzUsuńSałatka czerwony motylek na kwiatku z kalafiora
Składniki
-Zielony kalafior należy ugotować w posolonej, lekko posłodzonej wodzie(żeby zachować intensywny kolor)
-Makaron motylki barilla ugotować na aldente
-Czerwona cebula
-Rukola
-Pomidorki koktajlowe
-Buraczki ugotować na parze(po czym wymieszać z makaronem)
- Ser feta
-Oliwki
Sos z jogurtu z czosnkiem
Wszystkie składniki wymieszać, skropić oliwą i odrobiną soku z cytryny i wcinać
SMACZNEGO 😁
Makaron Barilla z gulaszem z cieciorki i dyni
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 op. makaronu rurki Barilla
1 szklanka cieciorki
2 cebule
2 marchewki
4-5 łodyg selera naciowego
ok. 300 g dyni (ważona ze skórką)
krojone pomidory w puszce
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka cząbru
szczypta chili
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz, sól
oliwa do smażenia
natka pietruszki
liść laurowy, kminek
Wykonanie:
Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po 15 min. cieciorkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i kminek. Pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia cieciorkę gotujemy do miękka w tej wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania.
W osobnym garnku gotujemy makaron razowy według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pozdrawiam
Magdalena Janeczko
Moja druga propozycja to mój ulubiony makaron z sosem pieczarkowym :) Składniki na 2-3 osobowa porcje:
OdpowiedzUsuń0,5 kg pieczarek
1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki maki pszennej
3-4 łyżki gęstej śmietany np.18%
sól, pieprz do smaku
olej/margaryna do smażenia
jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań
ulubony makaron ( ilośc na 2-3 osoby )
1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie
przekładamy do niej nasze pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje
cala woda która wypuszcza pieczarki.
W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos.
3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub
pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i
jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej
chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą,
pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową.
Całość gotujemy z 20-30 min.
4. Pod sam koniec gotowania dodajemy zahartowana śmietankę ( mieszamy
śmietankę z gorącym płynem z graczka ) Całość gotujemy jeszcze z 5
min. Jeśli sos wydaje nam się nadal za rzadki możemy go zagęścić
jeszcze odrobina maki ziemniaczanej.
Polewamy makaron i odrazu podajemy :)
Pozdrawiam
Iwona Tiborska
ZIELONY WZROK GORGONY
OdpowiedzUsuńczyli makaron z gorgonzolowo-szpinakowym sosem
i wędzonym łososiem w tle
Składniki:
250 g makaronu muszelki
250 g szpinaku (u mnie był to mrożony szpinakowy brykiet*)
150 g łososia wędzonego
100 g sera gorgonzola (pikantnego, rzecz jasna)
50 g sera hochlander z czosnkiem (ale może być też inny żółty, łatwo topliwy)
200 g śmietany 18%
garść orzechów włoskich
odrobina masła do nasmarowania patelni
przyprawy: pieprz, odrobina soli (opcjonalnie**), tymianek, pietruszka, koperek (może być suszony), gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.
W tym czasie nagrzewamy patelnię nasmarowaną lekko masłem i rzucamy na nią szpinak. Podgrzewamy szpinak na średnim ogniu, aż roztopi się, a woda odparuje, co zwykle trwa kilkanaście minut. Następnie doprawiamy zieleninę do smaku i zalewamy śmietaną. Podgrzewamy całość kilka minut, żeby się dobrze nagrzała.
Kroimy sery w kostkę i dorzucamy do patelni - zostawiając kilka kosteczek gorgonzoli do dekoracji. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo twarda skórka włoskiego specjału długo się roztapia. Gdy to już nastąpi, dorzucamy pokrojonego dość drobno łososia i jeszcze kilka minut podduszamy całość, żeby się smaki wymieszały. Oczywiście, doprawianie do smaku jest wskazane! :-)
Gdy zielona papka będzie już gotowa, wykładamy sos na makaron, całość posypujemy dodatkowo serem i orzechami włoskimi. A później... później odkrywamy, że szpinak nie jest wcale taki zły, zwłaszcza w oryginalnym połączeniu z gorgonzolą i łososiem!
Smacznego!
P.S. Sosu zostanie pewnie więcej, niż makaronu, ale można go zużyć np. na nadzienie do naleśników. Polecam. :-)
* Na pohybel Magdzie Gessler! Mrożonka i basta! ;-)
** Gorgonzola picante jest dość słona, podobnie jak łosoś, więc ja sobie solenie darowałam. ;)
PIETRUSZKOWE ZWYCIĘSTWO
OdpowiedzUsuńMakaron połączony z pietruszkowym pesto oraz pieczonym korzeniem pietruszki, a do tego orzeźwiające pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i pestki słonecznika. Prosta w przygotowaniu, pożywna i bogata w substancje odżywcze sałatka, którą z uwagi na dużą zawartość witaminy C, polecam jesienią - czyli w okresie wzmożonych infekcji.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki suchego makaronu (około 160 g)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 nieduże korzenie pietruszki
- 10 czarnych oliwek
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA PESTO:
- ok. 60 g natki pietruszki
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
2. Obrane i umyte korzenie pietruszki kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm), a następnie umieszczamy je w misce z odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowaną pietruszkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy ją w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (również te do pesto).
4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a oliwki kroimy na plasterki.
5. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
6. Makaron mieszamy dokładnie z pesto, przekładamy do miseczki/na talerze i wykładamy naprzemiennie pomidorki i plasterki pietruszki. Całość posypujemy czarnymi oliwkami i pestkami słonecznika.
Lekkie danie z makaronu, którego wspaniały smak czuje do teraz… Połączenia karczochów, makaronu spaghetti i bazyliowego pesto jest genialne! Żałuję, że dopiero teraz je odkryłam. Naprawdę wspaniałe, aromatyczne danie! A zalet odżywczych karchocha jest tyle aż trudno wymienić. Jest niskokaloryczny, pełen witamin: roaz składniki mineralne takie jak: sód, potas, magnez, wapń i fosfor. Znany jest z właściwości antyoksydacyjnych, detoksykacyjnych i odtruwających, obniza poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwzdęciowo oraz pozytywnie wpływa na czynność wątrobyDanie, które jest smaczne, syte i zdrowe 🙂SKŁADNIKI
OdpowiedzUsuń(na 2 porcje):100 g makaronu spaghetti np. no 5 Barilla2 łyżki pesto bazyliowego np. Barilla2 karczochy1 ząbek czosnkupor – kawałek ok. 10 cmoliwa z oliweksól, świeżo zmielony pieprzMakaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pora pokrój w plastry, karczocha oczyść, obierz i pokrój na ósemki.Na patelni dobrze rozgrzej oliwę wrzuć cały ząbek czosnku i podsmaż. Gdy zbrązowieje wyjmij go widelcem z patelni i wrzuć pokrojonego pora oraz karczochy. Podsmaż i podlej odrobina wody. Duś karczochy do miękkości – około 10-12 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby podlej odrobina wody.Du podduszonych warzyw dodaj ugotowany makaron, pesto i wszystko delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.Podawaj ciepłe.Smacznego 🙂Jedna porcja zawiera średnio:energia: 222 kcalbiałko: 5,7 gwęglowodany: 32 gbłonnik: 1,6 gtłuszcze: 1,8g
Maria Słoboda
Przepis prosto od babci Francesci z Sycylii. Wykradziony z zeszytu, w którym przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie było łatwo go zdobyć, ale w końcu się udało i teraz śmiało mogę się podzielić z innymi. Tradycyjna lasagna, która znika z talerzy w oka mgnieniu!
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI : ( dla 2 osób )
makaron na lasagne Barilla – 6 płatów
sos bechamel – 250 ml
mięso mielone – 30 dkg
cebula – 1 duża sztuka
pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram
ser parmezan – 10 – 15 dkg
ser żółty (najlepiej galbanino) – 20 dkg
szynka – 20 dkg
oliwa z oliwy
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz
cukier
masło 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE :
Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty pokroić na małe kawałki, parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę również pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Płaty makaronu należy układać raz od lewej, a raz od prawej strony blachy. Na górę polać więcej sosu bechamel. Piec na funcji góra/dół przez 25 – 30 minut. Smacznego!
Pozdrawiam wszystkie makaronLOVE osobniki ;)
Martyna Zając
Przepis prosto od babci Francesci z Sycylii. Wykradłam go z zeszytu, w którym przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tradycyjne danie, którym chętnie się podzielę z innymi ponieważ jest tak dobre, że znika z talerzy w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI : ( dla 2 osób )
makaron na lasagne Barilla – 6 płatów
sos bechamel ( najlepiej własnej roboty ) – 250 ml
mięso mielone – 30 dkg
cebula – 1 duża sztuka
pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram
ser parmezan – 10 – 15 dkg
ser żółty (najlepiej galbanino) – 20 dkg
szynka – 20 dkg
oliwa z oliwy
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz
cukier
masło - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE :
Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty pokroić na małe kawałki, parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę również pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Płaty makaronu należy układać raz od lewej, a raz od prawej strony blachy. Na górę polać więcej sosu bechamel. Piec na funcji góra/dół przez 25 – 30 minut. Smacznego!
Pozdrawiam wszystkie makaronLOVE osobniki ;)
Martyna Zając
witam serdecznie! poniżej wklejam przepis na jesienny makaron - pasta nero z sosem dyniowo-kokosowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
makaron z sepią – 250 g
dynia – 350-400 g (waga po obraniu)
mleko kokosowe – min. 400 ml (u mnie ok. 600 ml)
czosnek – 3 ząbki
papryczka chili – 1 szt.
starty ser Grana Padano – ok. 60 g (4 łyżki) + ew. do podania
skórka z 1 cytryny
świeży tymianek – do podania
olej – 2 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bardzo drobno siekamy czosnek i chili (wcześniej pozbawiamy papryczkę wszystkich pestek). Dynię obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podgrzewamy czosnek, dosłownie 30 sekund. Dodajemy chili, mieszamy, po czym wrzucamy na patelnię dynię i wlewamy mleko kokosowe oraz skórkę startą z 1 cytryny. Podgrzewamy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos ma zgęstnieć, a dynia – zmięknąć. U mnie zajęło to ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (mój wymagał tylko 3 minut gotowania), przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jeśli zawartość patelni jest gęsta a dynia da się podziabać drewnianą łyżką, ścieramy do sosu ser, a po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy makaron z sosem i świeżym tymiankiem oraz – jeśli lubicie – dodatkowo startym Grana Padano.
Smacznego!
pozdrawiam, Karolina Rudnicka-Kopała
Witam serdecznie! Dzielę się przepisem na prawdziwie jesienny makaron :-) Pasta nero z sosem dyniowo-kokosowym.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
makaron z sepią – 250 g
dynia – 350-400 g (waga po obraniu)
mleko kokosowe – min. 400 ml (u mnie ok. 600 ml)
czosnek – 3 ząbki
papryczka chili – 1 szt.
starty ser Grana Padano – ok. 60 g (4 łyżki) + ew. do podania
skórka z 1 cytryny
świeży tymianek – do podania
olej – 2 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bardzo drobno siekamy czosnek i chili (wcześniej pozbawiamy papryczkę wszystkich pestek). Dynię obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podgrzewamy czosnek, dosłownie 30 sekund. Dodajemy chili, mieszamy, po czym wrzucamy na patelnię dynię i wlewamy mleko kokosowe oraz skórkę startą z 1 cytryny. Podgrzewamy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos ma zgęstnieć, a dynia – zmięknąć. U mnie zajęło to ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (mój wymagał tylko 3 minut gotowania), przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jeśli zawartość patelni jest gęsta a dynia da się podziabać drewnianą łyżką, ścieramy do sosu ser, a po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy makaron z sosem i świeżym tymiankiem oraz – jeśli lubicie – dodatkowo startym Grana Padano.
Smacznego!
pozdrawiam, Karolina Ruddnicka-Kopała
Spaghetti z kurczakiem i aromatycznym sosem z dyni
OdpowiedzUsuńRozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie.
Składniki:
Sos:
600g dyni
2 cebule
3 ząbki czosnku
80g suszonych pomidorów
3 łyżki masła
1,5 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
Dodatkowo:
200g makaronu spaghetti
450g fileta z kurczaka
3 łyżki klarowanego masła
3 łyżeczki curry
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem
i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
2. Sos:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem
i smażyć jeszcze przez chwilę.
3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Spaghetti podawać z kurczakiem w sosie dyniowym.
Spaghetti z kurczakiem i aromatycznym sosem z dyni
OdpowiedzUsuńRozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie.
Składniki:
Sos:
600g dyni
2 cebule
3 ząbki czosnku
80g suszonych pomidorów
3 łyżki masła
1,5 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
Dodatkowo:
200g makaronu spaghetti
450g fileta z kurczaka
3 łyżki klarowanego masła
3 łyżeczki curry
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem
i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
2. Sos:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem
i smażyć jeszcze przez chwilę.
3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Spaghetti podawać z kurczakiem w sosie dyniowym.
Sałatka makaronowa z brokułem, fetą, jajkami
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuł w każdej postaci, jednak najlepiej smakuje mi on w sałatkach. Taka sałatka będzie świetnie smakować w pracy jak i na spotkaniu ze znajomymi.
Składniki:
1/2 opakowania makaronu "kokardki"
1 brokuł
1 puszka kukurydzy
1/2 sera feta
1 mała czerwona cebula
4 jajka
majonez/gęsty jogurt
sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron al dente gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do momentu aż zmięknie. Kukurydze odsądzamy. Cebule drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem/jogurtem.
Smacznego :)
Pozdrawiam,
Anna Grzyb
slodkieniebo@gmail.com
Sałatka sycylijska z ziarnami
OdpowiedzUsuńZiarna słonecznika i pestki dyni zawsze kojarzą mi się z przekąską, słodkim deserem lub ciastem. Tym razem polecam wykorzystać je w inny sposób. Miksem takich ziaren można posypać dowolną sałatkę, zupę krem lub przygotować panierkę z dodatkiem ziaren.
Składniki:
3 łyżki prażonego miksu ziaren lub słonecznika łuskanego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1/2 słoika ogórków konserwowych chilli
1 czerwona papryka
200 g żółtego sera w kostce
200 g suchego makaronu (dowolnego)
majonez
musztarda
sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, ogórki w cienkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Fasolę dodatkowo płukamy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki łącznie z ziarnami wrzucamy do dużej miski i łączymy kilkoma łyżkami majonezu i 1 płaską łyżeczkę musztardy. Sałatkę schładzamy w lodówce. Przed podaniem wierzch można dodatkowo obsypać łyżką ziaren.
Smacznego :)
Pozdrawiam,
Anna Grzyb
slodkieniebo@gmail.com
Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem
OdpowiedzUsuńW piątek na obiad oczywiście ryba! Polecam pyszną i szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem, zapieczoną z dwoma rodzajami sera i koperkiem. Uwielbiam połączenie ryby, cytryny i koperku ... :)
Składniki (3-4 porcje)
250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
szczypta chili/ostrej papryki w proszku
100 g wędzonego łososia
100 g grubo tartego żółtego sera
1 kulka mozzarelli
60 ml śmietanki 30%
50-80 ml bulionu
cytryna do skropienia
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonych smarujemy oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i dzielimy na 2 części. 1 część makarony wykładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy odrobiną ostrej papryki, następnie rozkładamy wędzonego łososia pokrojonego w mniejsze części i posypujemy połową posiekanego koperku. Wykładamy resztę makaronu. Makaron polewamy mieszanką śmietany z bulionem. Na wierzch równo wykładamy mieszankę startego żółtego sera i mozarelli startej na tarce. Na koniec posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do momentu, aż ser na wierzchu będzie miał złoty kolor. Upieczoną zapiekankę posypujemy pozostałą porcją koperku. Podajemy w towarzystwie kawałków cytryny, którymi będzie można skropić porcję zapiekanki.
Smacznego :)
Pozdrawiam,
Anna Grzyb
slodkieniebo@gmail.com
Sałatka makaronowa z kurczakiem, kukurydzą i papryką
OdpowiedzUsuńSałatka makaronowa jest to jedna z sałatek, które robię bardzo często. P.S. Sałatka świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach :)
Składniki:
1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju/oliwy z oliwek
2-3 łyżki przyprawy kebab/gyros
1 puszka kukurydzy
1 świeża papryka
kilka ogórków konserwowych (mogą być Chilli)
majonez
sól, pieprz
Wykonanie:
Filety z piersi kurczaka myjemy i kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Zostawiamy na min.10 minut. Makaron ryżowy gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i podsmażamy. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do miski wraz z gorącym i upieczonym mięsem. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Gdy sałatka wystygnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i dodajemy do sałatki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kosteczkę i odsączamy. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Pozdrawiam,
Anna Grzyb
slodkieniebo@gmail.com
Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem
OdpowiedzUsuńPolecam na obiad jak również na jesienne spotkanie ze znajomymi :)
Składniki na 4-6 porcji:
Sos mięsny:
400g mięsa mielonego z indyka (można dać również np. wołowo-wieprzowe)
1 łyżka oliwy lub oleju
1 średnia cebula
300g pomidorów świeżych lub z puszki
olej
sól, pieprz, bazylia
Sos Beszamelowy:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Sos szpinakowy:
opakowanie szpinaku mrożonego- dobrze byłoby gdyby był liściasty, ale siekany też się nadaje
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
odrobina sera feta lub śmietanki
Dodatkowo:
ok 1/2 opakowania makaronu lasagne
100 g startego żółtego sera lub innego np. mozarelli
1-2 łyżki masła
Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni z 1 łyżka oliwy lub oleju. Na patelnię dodaje mięso i podsmażam. Gdy mięso będzie już upieczone, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Płaty makaronu lekko obgotowujemy i osuszamy.
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy z odrobiną śmietanki lub serem feta i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego mąkę i za pomocą rózgi lub łyżki mieszamy na gładką masę. Trzeba uważać żeby nie dopuścić do zbytniego zrumienienia, ponieważ składniki maja się tylko połączyć. Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy stopniowo mleko ciągle mieszając. Należy uważać żeby nie powstały grudki w sosie, jeżeli jednak pojawią się, można uratować sos przecierając/przelewając go przez sito. Rondelek ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy aż sos zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równo układamy płaty makaronu. Na makaronie rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, polewamy go częścią sosu beszamelowego, na to kładziemy płaty makaronu i 1/2 sosu szpinakowego. Procedurę powtarzamy - makaron, 1/3 sosu mięsnego, cześć sosu beszamelowego, makaron, szpinak, reszta sosu mięsnego, sos beszamel i makaron. Górną część makaronu polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Makaron nie powinien nigdzie wystawać, ponieważ po upieczeniu stanie się twardy i nie do zjedzenia.
Lazanie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 40 minut.
Można podawać ją od razu, lub wystudzić i później ponownie odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.
Lazanię najlepiej podać na ogrzanym talerzu. Z lazanią dobrze się komponują sałatki z sosem winegret oraz białe wytrawne lub pół wytrawne wino.
Smacznego :)
Pozdrawiam,
Anna Grzyb
slodkieniebo@gmail.com
Spaghetti z dynią i pieczarkami
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami.
Składniki
6 pieczarek
300 g dyni
1/2 szkl pure z tykwy lub dyni
1-2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
tymianek
pieprz turecki
papryka ostra w proszku
imbir
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
1/2 opakowania makaronu spaghetti
olej do smażenia
1/2 szkl startego żółtego sera
1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.
2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem.
3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy.
4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
5. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser.
6. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki.
sammakkofejm@gmail.com
Spaghetti ze szpinakiem i pokrzywą
OdpowiedzUsuńSzpinak i pokrzywa posiadają mnóstwo witamin. Zarówno jedno jak i drugie charakteryzują się specyficznym smak. Spaghetti, które z nich przygotowałam jest ciekawe i oryginalne.
Składniki:
150 g świeżego szpinaku
50 g liści pokrzywy
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka śmietany 18%
pieprz kolorowy
sól
makaron spaghetti
1 łyżka masła
ewentualnie parmezan
1. Z racji tego, że pokrzywa ma bardzo specyficzny smak jej ilość powinna wynosić 1/3 ilości szpinaku. Wszystkie liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozdrabniamy je w malakserze bądź drobno szatkujemy nożem.
2. Podsmażamy je na maśle, możemy podlać odrobiną wody. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Makaron gotujemy al dente. Płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka z sosem. Całość podgrzewamy przez chwilę. Proponuję podawać takie spaghetti ze startym parmezanem.
sammakkofejm@gmail.com
MAKARON LINGUINE Z KREWETKAMI – TAJSKIE SMAKI
OdpowiedzUsuńDanie nie jest skomplikowane. Składniki ładnie ze sobą współgrają. Można wyczarować szybki i dobry obiad bez specjalnych zdolności kulinarnych :) Do tego miło rozgrzewa więc nadaje się w sam raz na jesienne dni.
SKŁADNIKI :
makaron linguine – 200 gram
krewetki – 200 gram
limonka – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
papryczka chili – 1 sztuka
mleko kokosowe – pól puszki – 200 ml
śmietana – 4 łyżki
świeża pietruszka – pół pęczka
cukier – pół łyżeczki
ser parmezan – do posypania
oliwa z oliwy
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Posiekać obrany czosnek, pietruszkę i chili ( radzę użyć połowę papryczki i zawsze dodać więcej w razie potrzeby bo może się okazać, że danie jest za ostre ). Umieścić wszystko w misce. Wsypać pół łyżeczki cukru i skropić połową limonki. Dodać krewetki, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie przesmażyć je na oliwie z oliwy przez 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wycisnąć pozostałe pół limonki. Makaron gotować w wodzie z łyżeczką soli przez 9 minut. Przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i dusić 5 minut, mieszająć od czasu do czasu. Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.
Pozdrawiam
Martyna Zając
MAKARON SPAGHETTI PODANY ZE SCHABEM W TOWARZYSTWIE ZIELENI.
OdpowiedzUsuńDanie smaczne i syte.Polecam na obiad .
Składniki:
makaron barilla spaghetti 200 gram
schab bez kości 300 gram
groszek cukrowy 3/4 szklanki
cukinia zielona 1 mała sztuka
por część zielona
seler naciowy 2 łodygi
przyprawa do mięsa wieprzowego 1 łyżka
oliwa z oliwek
sól i pieprz
rzeżucha
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie :
1.Mięso kroję na słupki,przyprawiam przyprawą do mięsa
2.odstawiam na pół godziny
3.kroję por,seler naciowy
4.makaron gotuję w osolonej wodzie
5.mięso podsmażam na oliwie , dodaję pokrojone warzywa oraz groszek, przykrywam pokrywką i duszę około 10 minut
6.ugotowany makaron dodaję do do warzyw
7. doprawiam
8.przekładam na talerz , podaję z pomidorkami posypane rzeżuchą
SMACZNEGO
pozdrawiam
Sałatka makaronowa z kuleczkami mięsnymi,brokułem i karotką.
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
makaron 200 gram
mięso mielone 0,3 kg.
przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
marchew 6 sztuk
brokuł kilka różyczek
sezam czarny 1 łyżka
sól do smaku
oliwa do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.mięso mielone przekładam do miski dodaję przyprawę ,wbijam jajko ,wyrabiam na gładką masę .
2.z mięsa formuję małe kuleczki, smażę na rumiany kolor.
3.marchew kroję na mniejsze kawałki, gotuję .
4. różyczki brokuła gotuję w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
5. ugotowany makaron mieszam z klopsikami oraz warzywami.
6. posypuję czarnym sezamem.
SMACZNEGO :)
LASAGNE Z ŁOSOSIEM W BIAŁEJ OPRAWIE
OdpowiedzUsuńPyszna lasagna z łososiem i dodatkiem zielonych warzyw takich jak szpinak, cukinia i koperek... Całości dopełnia biały sos śmietanowy i sos beszamelowy. Taka elegancja w domowym zaciszu. W sam raz na romantyczną kolację lub popisanie się przed znajomymi czy rodziną swoimi kulinarnymi wyczynami :D
SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )
*łosoś – 2 kawałki
*lasagna – 4 płaty ( np. makaron Barilla )
*cukinia – 1 mała sztuka lub pół dużej
*szpinak - 3 garście
*ser grano padano – 15 dkg
*śmietana owsiana – 13% - 250 ml
*sos beszamelowy – 200 ml ( najlepiej domowej roboty )
*suszony koperek – pół paczki
*czosnek – 2 ząbki
*przyprawa do ryb
*sól, pieprz
*margaryna – kawałek do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE :
Do miski wycisnąć przez praskę obrany czosnek. Dodać suszony koperek, sól i pieprz. Zalać śmietaną i wymieszać. Odkroić skórę z łososia, pokroić go na małe kawałki i posypać przyprawą do ryb. Cukinię pokroić w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Zagotować wodę w garnku, posolić. Gotować płaty makaronu przez 1 minutę. Podłużną formę wysmarować margaryną. Wrzucić garść szpinaku. Następnie ułożyć krążki cukini tak, żeby zakryć całą powierzchnię. Na cukinię położyć płat makaronu. Na wierzch dodać kawałki łososia, 1/3 wcześniej przygotowanej śmietany i posypać serem. Kolejne warsty robić w tej samej kolejności. Płaty makaronu układać raz od lewej strony, a raz od prawej. Na koniec polać wszystko sosem beszamel. Można użyć gotowego sosu lub zrobić domowy. Lasagne wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w 180º na funkcji grzania góra/dół. Smacznego!
Spaghetti z pulpecikami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g mielonego mięsa (dowolnego)
sól
pieprz
1 jajko
1 łyżka mąki
olej do smażenia
cebula
natka pietruszki
dwie puszki pomidorów w zalewie
oregano, bazylia
parmezan do posypania
makaron spaghetti Barilla
Wykonanie:
Połączyć składniki: mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, cebulkę oraz przyprawy. Dodać jajko i wymieszać. Formować pulpeciki i obsmażyć je delikatnie na oleju. Do rondla ze smażącymi się pulpetami dodać zblendowane pomidory, doprawiając solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć ugotowany makaron al dente, na to pulpeciki z sosem. Przed podaniem warto wzbogacić smak parmezanem.
Dominika Dominika Z.
Zielony makaron
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 cukinia
1 groszek z puszki (odsączony)
szpinak ok cztery garście
czosnek
oliwa
sól, pieprz
prażony słonecznik
makaron Barilla wstążki
pomidorki koktajlowe
Zielone pesto:
orzeszki piniowe lub słonecznik
oliwa
świeża bazylia
sól, pieprz
(składniki zmiksować)
Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w ćwiartki, w niewielkie plasterki, wsypujemy groszek, siekany czosnek oraz szpinak, podsmażamy chwilę, doprawiamy przyprawami. Łączymy z makaronem i pomidorkami oraz pesto. Smacznego
Jolanta Z
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zapiekanka tuńczykowa
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka zielonego groszku
zielone oliwki
3 szklanki ulubionego makaronu Barilla
2-3 pomidory
ser Brie
ser żółty
odrobina masła
serek topiony
bazylia
pieprz, sól
szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente. Pomidory pokroić na kawałki i udusić na patelni, oliwki posiekać w krążki, groszek odcedzić, ser Brie pokroić w kawałeczki, wszystkie składniki (bez żółtego sera) połączyć razem z makaronem. W rondelku roztopić masło i serek topiony – polać zapiekankę, następnie posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ze szczypiorkiem. Smacznego
Tomasz W.
Jesienią z ogródka zbieram pyszne i zdrowe brokuły, więc przepis z nimi w roli głównej ;)
OdpowiedzUsuńPenne z sosem brokułowym.
Składniki:
brokuł
serek mascarpone
ser cheddar
kilka ząbków czosnku
pół cebuli
pół kostki rosołowej
odrobina masła
makaron penne
nerkowce
orzeszki ziemne
limonka
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek i cebulkę. W garnku gotujemy same różyczki brokuła, aż będą miękkie. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki. Po odcedzeniu brokuł blendujemy (lub po prostu rozdrabniamy widelcem) i wrzucamy na patelnię do wywaru z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mascarpone, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Rozdrabniamy orzeszki ziemne i nerkowce, które dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy trochę startego cheddara i dajemy mu chwilę, żeby się rozpuścił. Podajemy z penne, posypane jeszcze odrobiną orzeszków i cheddara. I gotowe, bon apetit!
Jak jesień to dynia! Byłam przekonana, że najlepsze co może być to dyniowa zupa, ale po zrobieniu tego makaronu zmieniłam zdanie ;)
OdpowiedzUsuńMakaron z sosem dyniowym
Składniki:
Puree z dyni
parmesan
serek topiony
mascarpone
rozmaryn
czosnek
Puree z dyni
Dynię obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Kiedy nóż wchodzi w kawałki dyni bez problemu, wyjmujemy dynię. Blendujemy dynię z dodatkiem wywaru rosołowego i curry.
Sos do makaronu:
Czosnek dusimy na odrobinie masła i dodajemy puree z dyni. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością curry (do smaku, kto ile lubi). Dodajemy serek topiony i mascarpone, żeby nadać kremową konsystencję i łagodny kremowy smak. Rozmaryn siekamy drobno i wrzucamy do sosu.
Podajemy z dowolnym makaronem ugotowanym al dente, posypane startym parmezanem.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoja propozycja to spaghetti aglio olio z omułkami.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
500 g makaronu spaghetti Barilla
1 kg omułków
4 ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
2 papryczki chili
8 łyżek oliwy z oliwek
125 ml białego wina
1/2 cytryny
50 g tartego parmezanu lub grana padano
sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Kurki w roli głównej.
OdpowiedzUsuń500g makaronu Barilla
200g Kurek
Cebula
Oliwa z oliwek do smażenia
Serek mascarpone
Pęczek zielonej pietruszki
Sól, pieprz świeżo mielony
Parmezan
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od podsmazenia(na oliwie) cebuli pokrojonej w kostkę. Następnie dodajemy kurki i dusimy przez chwilę(około 8 min). Po tym czasie dodaje Serek mascarpone i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
Gotowy sos mieszam z makaronem.
Danie rozkladam na talerze i posypuję parmezanem. A czasem jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!!!