Aromatyczna, orientalna potrawa z indykiem, mleczkiem kokosowym, kurkumą i curry, która rozgrzeje w jesienny, ponury dzień. W dodatku słoneczne kolory na talerzu z pewnością dodadzą optymizmu :) Idealny, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Proponuję podać z ryżem ziołowym. Przepis bierze udział w konkursie #Ambition.
Składniki na 4 porcje:
Sos:
Sos:
- 500 g piersi z indyka lub kurczaka
- puszka mleczka kokosowego
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- kurkuma
- curry
- pieprz cayenne, ew. sól do smaku
- olej kokosowy do podsmażenia
- 200 g ryżu
- świeża natka pietruszki
- świeża kolendra
- sól
Przygotowanie:
Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.
Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody.
Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu.
Świeżego ananasa pokroić w kostkę.
Następnie wlać mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, dodać ananasa i ponownie doprawić do smaku.
Ryż: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Polecam basmati albo jaśminowy.
Świeżą pietruszkę i kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)