wtorek, 30 stycznia 2018

Zupa krem z pasternakiem

Pyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami. 

Składniki:
  • 600 g ziemniaków
  • 2 korzenie pasternaku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pieprz, sól
  • chleb na grzanki
  • masło klarowane do podsmażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę.

Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę, dodaj czosnek, ziemniaki i pasternak.

Przykryj i duś aż warzywa będą miękkie.

Wlej bulion i śmietankę.

Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju. 

Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką.