piątek, 17 stycznia 2014

Mini pączki z konfiturą morelową, bez drożdży

Jeśli macie ochotę na coś dobrego i szybkiego w przygotowaniu polecam Wam ten przepis. Pączki są miękkie a jeśli rozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. 

Składniki na 18 niewielkich pączków:
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego
  • 100 g gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody
  • *ewentualnie otarta skórka z cytryny lub odrobina ulubionego aromatu
  • ok 0,7 l oleju do smażenia
  • konfitura morelowa do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać.

Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto.

Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde. Uformować małe kuleczki, mi wyszło 18 sztuk.

Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Ja użyłam ok 0,7 l oleju smażąc w niedużym rondelku. Smażyłam po 6 sztuk (pączki urosną podczas smażenia więc lepiej wrzucać po kilka jeśli używamy małego garnka tak żeby mogły swobodnie pływać).

Odsączyć na ręczniku papierowym a po ostudzeniu nadziewać konfiturą najlepiej przy pomocy szprycy z podłużną cienką końcówką i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)