środa, 1 sierpnia 2012

Tartaletki z nadzieniem waniliowo-różanym

Długo szukałam przepisu na tartę. Ostatecznie ciasto przyrządziłam wg. przepisu, który znalazłam na blogu Smakowity Kąsek. To receptura, która jak zauważyłam jest używana  przez wiele blogerek więc i mnie nie mogła zawieść (to moja pierwsza przygoda z tartą). I nie zawiodła :) Tartaletki przygotowałam z połowy porcji.

Składniki na ok 8 sztuk:

Na kruchy spód:
  • 125g mąki (u mnie kukurydziana)
  • 65g zimnego masła 
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
Na nadzienie:
  • 250g gęstego naturalnego serka homogenizowanego 
  • laska wanilii
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek konfitury z płatków róży 

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Najlepiej piec w foremkach silikonowych, które nie wymagają natłuszczania, jeśli takich nie mamy to inne foremki smarujemy i obsypujemy mąką po czym wygniatamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. 

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni, przykrywamy tartaletki papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut po czym zdejmujmy papier i pieczemy jeszcze kilka minut na złoty kolor.

Serek homogenizowany mieszamy z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem, wypełniamy nim wnętrze wystudzonych tartaletek. Na wierzch dajemy łyżeczkę różanej konfitury.