środa, 19 marca 2014

Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej

Mąka sojowa długo zalegała mi w kuchennej szafce, bo jakoś zawsze miałam w planie przygotowanie czegoś innego, poza tym nie mogłam sobie wyobrazić co dobrego można z niej zrobić i co w ogóle uda się zrobić, bo w końcu to mąka bezglutenowa. Ostatnio dość spontanicznie zdecydowałam się upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej to i z sojowej powinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym  i nie tylko!

Składniki na 10 sztuk:

mokre:
  • 3 łyżki tahiny
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka sojowego lub krowiego
suche:
  • 110 g mąki sojowej
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka winnego kamienia lub proszku do piecz.
  • 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki.

Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez ok 25 minut.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

11 komentarzy:

  1. oo musza byc mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ktoś lubi soję i sezam to na pewno mu zasmakują :)

      Usuń
  2. Czy to ciasto ma mieć taką wodnistą konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne muffinki. Masa smakowała jak młody groszek i trochę się obawiałam jak będą smakować po upieczeniu, ale jestem mile zaskoczona. Są naprawdę dobre.
    Mam pytanie o przepis, a właściwie o to, czy można by do nich dodać borówki? Bo ostatecznie jadłam te muffinki z borówkami świeżymi, ale czy jak bym dodała je przed pieczeniem, to by nie zrobił się zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna, na pewno sprawdzą się suche dodatki, np. orzechy. Z borówkami trzeba byłoby zaryzykować. Super, że smakują :)

      Usuń
    2. Zrobiła z wiśniami. Piekłam 35 min i wyszły super! Dziękuję za przepis :)

      Usuń
  4. Ile to jest 110 g maki sojowej? Nie mam wagi, jedynie miarkę plastikową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można użyć mąki ryżowej?

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)