W tym roku mam więcej wolnego czasu niż w poprzednim, dlatego postaram się aby tym razem pojawiło się więcej wielkanocnych przepisów. Pierwszą propozycją świąteczną jest bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc.
Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka M/L
- 3/4 szklanki cukru
- 2 saszetki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki krokantu do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki.
Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.
Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.
Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać krokantem.
Prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńNo babka wygląda pięknie, do Wielkanocy jeszcze trochę czasu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
3 tygodnie, ale wiem, że niektórzy przeglądają już wielkanocne przepisy :)
UsuńJuż widać zbliżające się święta. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, prosto, szybko i pewnie bardzo smacznie :) Mam nadzieję, że się nie pogniewasz jeśli wstawię linka z Twoim przepisem na swojego bloga?:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjasne, link jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :)
OdpowiedzUsuń