wtorek, 29 lipca 2014

Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru

Pyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :)

Składniki na blachę ciastek:
  • 160 g mąki żytniej typ 1850
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko M/L

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać widelcem (dociskałam widelec z dwóch stron tworząc na środku krateczki) i układać na blaszce zachowując odstępy. Wyszło mi ok 14-16 ciastek.

Piec ok 17 minut aż się zarumienią.

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie równiutkie Ci wyszły. Do popołudniowej kawki idealne. Bardzo lubię posmak takich cięższych mąk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również za nim przepadam, choć nie każdemu musi zasmakować. Myślę jednak, że dzięki orzechom nie jest on jednak mocno wyczuwalny.

      Usuń
  3. Popieram takie zdrowsze zamienniki :) Ja się ostatnio zdziwiłam, że z mąki graham 1850 wyszło mi całkiem dobre ciasto :). Na pewno to zdrowiej, niż z użyciem mąki pszennej 450 ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się, spróbuję takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka wyszły bardzo bardzo dobre. Połączyłam mąkę żytnią pełnoziarn. z mąką pszenną razową ponieważ bałam się ciężkiego smaku ale muszę przyznać że wyszly super. Każde ciasteczko udekorowałam żurawiną lub migdałem i wyglądają obłędnie :). Polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że zasmakowały :D

      Usuń
  6. O nie!! Skandal...zrobilam te ciasteczka dla swojego lubego i z kazda minuta, jak na niego czekalam, ubywalo po jednym ciasteczku :)... az w koncu moj luby przychodzi do domu a tu zadnego ciasteczka dla niego nie zostalo :( wpalaszowakam wszystkie co byly :( Były tak dobre że nie moglam przestać jesc....nie ma to jak zachłanność hehe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda są niebezpiecznie wciągające! ;)

      Usuń
  7. ciasteczka super :) wczoraj na próbę zrobiłam i wyszło mi 14 ciasteczek i poszły w parę minut. wszystkim smakowały teściom ,mąż również zachwycony jak ja :) więc dziś podwoiłam przepis i upiekłam 2 razy więcej :) mniammmmmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast orzechów mogę dodać więcej mąki?

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)