Puszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem.
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
suche:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cynamonu
mokre:
- 4-5 łyżek miodu (użyłam drahimskiego)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki startej cukinii
- 2 jajka L
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąki i proszek do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: miód, olej, jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez).
Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową.
Musi być pyszne to ciasto. I jakie zdrowe dodatkowo ;)
OdpowiedzUsuńMusiało pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńByloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
OdpowiedzUsuńPtitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl