środa, 30 lipca 2014

Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem

Puszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem. 

Składniki na formę o średnicy 24 cm: 

suche:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
mokre:
  • 4-5 łyżek miodu (użyłam drahimskiego)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki startej cukinii 
  • 2 jajka L

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąki i proszek do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: miód, olej, jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez).

Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową.


3 komentarze:

  1. Musi być pyszne to ciasto. I jakie zdrowe dodatkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)