Jeżeli w ogródku ma się kilkanaście kilo cukinii to znak, że złociste talarki czy faszerowana cukinia szybko się przejedzą ;) Trzeba kombinować żeby nic się nie zmarnowało a obiady nie były monotonne. Jednak jak się okazuje cukinia doskonale nadaje się również do wypieków. W poprzednim wpisie znajdziecie przepis na cynamonowe ciasto z cukinią a dzisiaj coś dla tych, którzy lubią mokre, kakaowe ciasta. Pyszna alternatywa dla klasycznego brownie. Wilgotne, rozpływające się w ustach kakaowe ciacho bez cukru. Oczywiście nikt nie zgadnie, że swój smak i strukturę zawdzięcza w dużej mierze właśnie cukinii :)
Składniki na małą kwadratową blaszkę:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 300 g startej cukinii (ze skórką)
- 2 jajka
- 150 g ksylitolu (ew. cukru)
Polewa:
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do jednej miski.
Do drugiego naczynia zetrzeć ze skórką cukinię i odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jajka, dodać ksylitol i wymieszać.
Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły.
Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 30-35 min w 170 stopniach.
- 3-4 łyżki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 86%)
- płatki migdałów do posypania
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do jednej miski.
Do drugiego naczynia zetrzeć ze skórką cukinię i odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jajka, dodać ksylitol i wymieszać.
Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły.
Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 30-35 min w 170 stopniach.
mniam! wygląda idealnie! jestem strasznie ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń