poniedziałek, 30 grudnia 2013

Ciasteczka maślano-migdałowe z białą czekoladą i krokantem

Szybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach.

Składniki na dwie duże blachy ciastek:
  • 220 g mąki tortowej
  • 80 g mielonych migdałów 
  • 200 g masła 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Na polewę: 
  • tabliczka białej czekolady 
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka 
  • krokant do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). 

Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. 

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. 

Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut.

Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!). 

Po ostudzeniu udekorować ciastka polewą. Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2-3 łyżki mleczka skondensowanego lub mleka. Smarować ciasteczka i posypywać krokantem.