środa, 30 lipca 2014

Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem

Puszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem. 

Składniki na formę o średnicy 24 cm: 

suche:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
mokre:
  • 4-5 łyżek miodu (użyłam drahimskiego)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki startej cukinii 
  • 2 jajka L

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąki i proszek do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: miód, olej, jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez).

Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową.