wtorek, 10 grudnia 2013

Proste ciasteczka marcepanowe

Pyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre.

Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie wg. tego przepisu)
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru (u mnie marki Kupiec)
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • odrobina olejku migdałowego
Na polewę
  • 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur
  • dowolna posypka dekoracyjna

Przygotowanie:

Marcepan rozkruszamy.

Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.

Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.

Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką. 

Wycinamy dowolne kształty ciastek.

Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. 

Po upieczeniu dekorujemy polewą i ewentualnie jakąś posypką dekoracyjną.