środa, 28 stycznia 2015

Kostka truskawkowa bez pieczenia

Szybkie i proste ciacho na zimno do którego można wykorzystać mrożone truskawki. Oczywiście w sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;)

Składniki na małą blaszkę 20x25cm:
  • paczka maślanych herbatników 
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml kremówki 36 %
  • szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych)
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka 
  • posypka lub świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami.

Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły.

Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić.

Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. 

Następnie dodać truskawki (w całości lub zmiksowane na gładką masę) i wymieszać.

Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek.

POLEWA: Do rondelka wlać 3-4 łyżki mleka i dodać połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Polewę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch posypać posypką lub udekorować świeżymi owocami.

Schłodzić przed podaniem, przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)