Składniki na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków):
- 200g mąki tortowej
- 125g twarogu półtustego (1/2 kostki)
- 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną)
- 30g cukru
- 1 jajko
- drobno otarta skórka z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 1/2l oleju - do smażenia
- cukier puder - do oprószenia
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć).
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.
Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku wycinamy dziurki kieliszkiem.
Olej dobrze rozgrzewamy (ja smażyłam w niewielkim garnku i użyłam ok 1/2l oleju).
Następnie smażymy oponki i małe pączuszki z dwóch stron na brązowy kolor.
Po wyjęciu z garnka odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej smakują świeże, w dniu przygotowania.
Smacznego!
Mniam Mniam uwielbiam oponki :)Pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJak gęsta ta śmietana? 18% wystarczy?
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej
Usuń