Przepyszny, delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, który w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Lekko kokosowy z owsiano-kakaowym spodem i krówkową polewą będzie idealnym deserem do popołudniowej kawki :)
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 0,5 kg mascarpone
- 0,5 kg gładkiego sera twarogowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 g kokosu
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
spód:
- 180 g ciastek owsianych
- 1 łyżka kakao
- 90 g roztopionego masła
polewa:
- 200 g krówek
- 4 łyżki mleka (lub więcej)
- ewentualnie płatki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
SPÓD:
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Ciastka i kakao zmiksować w blenderze.
Do zmiksowanych ciastek wlać masło i ponownie zmiksować lub wymieszać rękami.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie równomiernie zmiksowanymi ciastkami mocno dociskając palcami.
MASA:
Białka oddzielić od żółtek.
Sery, żółtka, cukier i mleczko kokosowe zmiksować do połączenia składników.
Następnie dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, ponownie przez chwilę zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę.
Białka delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.
Masę wylać na spód z ciastek i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 min, aż sernik się zarumieni.
Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
POLEWA:
Krówki roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej cały czas mieszając.
Tak przygotowaną polewę wylać na przestudzony sernik.
Wierzch można posypać płatkami kokosowymi.
Bardzo smakowity sernik
OdpowiedzUsuńo rety, wygląda perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję, wyszedł pyszny
UsuńAleż ona bajecznie wygląda... Zjadłabym sobie :)
OdpowiedzUsuń