Przepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;)
Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje:
- 1 awokado
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ ze skórki. Umieścić w niedużym, wąskim naczyniu do blendowania.
Banana obrać i dołożyć do naczynia.
Dodać kakao i łyżkę miodu.
Zblendować do całkowitego rozdrobnienia składników.
Dodać kolejną łyżkę miodu i ponownie zblendować.
Przełożyć do szklanek lub miseczek i konsumować :P
Krem można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Smacznego :)
Ja nie lubię awokado, a więc takie budyń robię na bazie ciecierzycy :) Też polecam!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Awokado jest tutaj moim zdaniem bardzo mało wyczuwalne, nadaje za to aksamitnej konsystencji :)
UsuńPróbowałam już z cieciorką, ale muszę chyba dopracować przepis, bo ta wersja mnie nie powaliła :/