niedziela, 18 grudnia 2016

Zimowa Inka w świątecznym nastroju

Bardzo smaczny napój na bazie zbożowej kawy Inka. U mnie w wersji bezglutenowej, ale można użyć także tradycyjnej albo smakowej. Wybór jest dość duży :) To taka propozycja na zimowy, aromatyczny deser w formie napoju :) Pysznie smakuje z odrobiną przyprawy korzennej, łyżką pomarańczowej konfitury, śmietaną, czekoladą i prażonymi orzechami. Czego można chcieć więcej w taki ponury dzień? 😊

Składniki na 2 porcje:
  • 280 ml wody
  • 4 łyżeczki kawy Inka (u mnie w wersji bezglutenowej)
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki konfitury pomarańczowej
  • 80 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki startej czekolady
  • 2 łyżeczki pokrojonych, prażonych orzechów lub krokantu
  • plasterek pomarańczy lub mandarynki do dekoracji

Przygotowanie:

Wodę zagotuj, przelej do dużej szklanki i wsyp 4 łyżeczki kawy Inka i 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika. Posłodź łyżeczką cukru i wymieszaj. Lekko przestudź.

Śmietankę ubij bez cukru.

Na dno szklanek nałóż po pełnej łyżeczce konfitury pomarańczowej.

Następnie rozlej wcześniej przygotowaną kawę do dwóch szklaneczek z konfiturą.

Udekoruj ubitą na sztywno śmietanką. Ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego. Zamiast śmietanki możesz użyć kremu maślanego.

Posyp startą czekoladą i prażonymi orzechami.

Udekoruj kawałkiem pomarańczy lub mandarynki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)