Bardzo smaczny napój na bazie zbożowej kawy Inka. U mnie w wersji bezglutenowej, ale można użyć także tradycyjnej albo smakowej. Wybór jest dość duży :) To taka propozycja na zimowy, aromatyczny deser w formie napoju :) Pysznie smakuje z odrobiną przyprawy korzennej, łyżką pomarańczowej konfitury, śmietaną, czekoladą i prażonymi orzechami. Czego można chcieć więcej w taki ponury dzień? 😊
Składniki na 2 porcje:
- 280 ml wody
- 4 łyżeczki kawy Inka (u mnie w wersji bezglutenowej)
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki konfitury pomarańczowej
- 80 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki startej czekolady
- 2 łyżeczki pokrojonych, prażonych orzechów lub krokantu
- plasterek pomarańczy lub mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
Wodę zagotuj, przelej do dużej szklanki i wsyp 4 łyżeczki kawy Inka i 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika. Posłodź łyżeczką cukru i wymieszaj. Lekko przestudź.
Śmietankę ubij bez cukru.
Na dno szklanek nałóż po pełnej łyżeczce konfitury pomarańczowej.
Następnie rozlej wcześniej przygotowaną kawę do dwóch szklaneczek z konfiturą.
Udekoruj ubitą na sztywno śmietanką. Ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego. Zamiast śmietanki możesz użyć kremu maślanego.
Posyp startą czekoladą i prażonymi orzechami.
Udekoruj kawałkiem pomarańczy lub mandarynki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)