Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l:
- 400 g krówek
- 200-250 ml wódki
- 100 ml śmietanki 36%
- 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek)
- 3 pełne łyżki kawy Inka
Przygotowanie:
Z kilku łyżeczek zaparzyć mocny napar kawowy i przefiltrować lub przygotować bardzo mocną kawę z ekspresu.
Napar kawowy umieścić w garnku, dodać 3 łyżki kawy Inka i 100 ml śmietanki i podgrzewać na małym ogniu.
Krówki pokroić w mniejsze kawałki i dodać do garnka, cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzać do wrzenia).
Po rozpuszczeniu krówek odstawić garnek z kuchenki i lekko przestudzić masę.
Do lekko przestudzonej masy wlać ok 200-250 ml wódki (wg. uznania).
Zmiksować i przelać do wyparzonej butelki.
Domowe likiery są wyśmienite:) Już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię swój kolejny :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda! U mnie jeszcze jeden czeka w kolejce na publikację :)
Usuń