Jeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka.
Składniki:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża marchew
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru)
Przygotowanie:
Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.
Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać.
Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka.
Smacznego :)
inspiracja [klik]
Pysznie wygląda ta babka :) Nie jadłam nigdy żadnego ciasta z dodatkiem marchewki :)
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczna, lubię ciasta marchewkowe, warto wypróbować jakiś przepis :)
Usuńpozdrawiam
W smaku całkiem dobre ale przeszkadza mi konsystencja ciasta- jest za mokre i lepiące a i tak wydluzylam pieczenie o 15 min.
OdpowiedzUsuń