sobota, 24 czerwca 2017

Makaron z sosem brokułowo-śmietanowym

Proste i szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym. Do sosu pod koniec gotowania można dodać ok 100 g startego sera. Pysznie smakuje z dużą ilością zieleniny. Ja dodaję świeżą pietruszkę i szczypiorek.

Składniki na 2 porcje:
  • 150-200 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty penne)
  • 500 g brokułów świeżych lub mrożonych
  • 250 ml kremówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju lub masła klarowanego do podsmażenia

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Brokuły zblanszować.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na odrobinie oleju lub masła klarowanego.

Do cebuli dodać brokuły, dusić na małym ogniu.

Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem.

Zieleninę umyć i posiekać. 

Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z zieleniną dodać do sosu.

Wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Podawać z makaronem.


1 komentarz:

  1. Kocham makaron i śmietankę! Taki kremowy sos jest idealny. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)