środa, 5 marca 2014

Zupa jarzynowa z cieciorką

Dziś na obiad była u nas szybka i smaczna może trochę nietypowa zupa jarzynowa. Zamiast ziemniaków dodałam cieciorkę, pominęłam także marchewkę, ponieważ unikam jej ze względu na wysoki IG. Zupa wyszła całkiem smaczna, kluczowe jest dodanie do niej koperku (im więcej tym lepiej;) i kremówki dzięki czemu ma lekko śmietankowy i bardzo wiosenny smak :)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 200 g zielonej fasolki
  • 200 g cieciorki z puszki
  • pęczek koperku
  • łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml kremówki
  • szczypta kurkumy i curry (opcjonalnie)
  • czosnke granulowany, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kalafior, brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części.

Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa.

Dodać masło, posolić i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.

Cieciorkę opłukać i dodać do zupy.

Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wg, uznania kurkumą i curry.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

3 komentarze:

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)