Ostatnio zauważyłam, że na blogu jest zdecydowanie za mało przepisów na zupy i w ogóle nie ma przepisów na dania rybne choć oczywiście również i takie dania jadamy. Z zupami jest tak, że jeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem.
Składniki:
Składniki:
- 750
g mrożonego zielonego groszku
- 1
l rosołu lub bulionu warzywnego
- 1
l wody
- 2
łyżki masła
- 4
łyżki tartego parmezanu
- kolorowy
pieprz w młynku
- sól
himalajska
- 4
ząbki czosnku
- ½
łyżeczki kurkumy
- ½
łyżeczki curry
- szczypta
gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
Do posypania:
- 4 łyżki pestek dyni
- kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie)
- parmezan
Przygotowanie:
ZUPA: Groszek
zagotować w litrze wody, zmniejszyć ogień i wlać rosół. Gotować na małym ogniu
przez kilka minut.
Po tym czasie zupę
zmiksować blenderem. W zależności od pożądanej konsystencji można dodać więcej wody.
Czosnek przecisnąć
przez praskę i dodać do zupy razem z curry, chili, kurkumą i gałką muszkatołową.
Następnie dodać
parmezan oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
GRZANKI: Chleb pokroić
w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
Następnie na suchej
patelni uprażyć pestki dyni.
Smakowita zupka.Z tymi zupami,to masz rację.Mało jest na blogach.W jakimś teleturnieju słyszałem,że Polacy jedzą dużo zup.Mam kilka zup zrobionych i muszę wrzucić na bloga,ale jakoś zawsze idą na dalszy plan.Jutro też dam zieloną zupę.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńa ja chcę taką zrobić od tygodnia i nigdzie nie mogę dostać zwykłego zielonego groszku, zawsze w towarzystwie marchewki :(
OdpowiedzUsuńTeż, zauważyłam najwięcej jest wypieków. Ale zupka wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń