Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm:
ciasto:
- 400 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 250 g masła
- 100 g cukru
masa serowa:
- 0,5 kg sera mascarpone
- 0,5 kg gładkiego twarożku
- 1 kisiel cytrynowy w proszku
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 6 białek
Przygotowanie:
CIASTO:
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na trochę dłużej do lodówki.
Po tym czasie jedną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
MASA SEROWA:
Białka oddzielić od żółtek.
Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę,
Cały czas miksując dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.
Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 65 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym piekarniku.
bardzo apetyczny serniczek <3
OdpowiedzUsuńdzięki :) smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :D
UsuńUwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńgładki twarożek czyli? taki z wiaderka na sernik czy np bieluch albo "twój smak"? :)
OdpowiedzUsuńu nas nazywa się on Speisetopfen, na moje oko to kilkukrotnie zmielony tłusty twaróg :) myślę, że każdy z powyższych się sprawdzi można użyć też wyłącznie mascarpone (1kg) jeśli ktoś lubi właśnie delikatne, kremowe serniki
UsuńJak ładnie Ci wyszedł :) To jeden z moich ulubionych serników :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) tak to zdecydowanie jeden z najlepszych
UsuńWygląda smakowicie, jeszcze na takie sernik nie trafilam.
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA, takie serniki lubią moje chłopaki:)
OdpowiedzUsuńPiekny i b.apetyczny, zaopiekuje sie nim!!, hahaha, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń