czwartek, 6 sierpnia 2015

Puszysty omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

Pyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru.

Składniki na 4 porcje: 
  • 350 ml mleka 
  • 150 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 30 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 60 g masła klarowanego 

Przygotowanie: 

Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. 

Żółtka, mleko i mąkę zmiksować. 

Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami. 

Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane. 

Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki. 

Smacznego :) 


6 komentarzy:

  1. Piękny Ci wyszedł! Mój nigdy nie jest taki puszysty ;) :(
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow! Piękny!
    Muszę skorzystać z tego przepisu, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają te pulchniutkie kawałeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)