Wiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis?
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
biszkopt:
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
nadzienie:
- 2 torebki budyniu śmietankowego
- 650 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki ulubionego dżemu
polewa:
- 150 g krówek
- 3-4 łyżki mleka
- 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych
Przygotowanie:
Biszkopt: Obie mąki przesiać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach.
Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Nadzienie: Budynie ugotować w 650 ml mleka, posłodzić.
Polewa: Do rondelka nalać 3-4 łyżki mleka, dodać krówki i rozpuścić je w kąpieli wodnej.
Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować dżemem, wyłożyć ciepły budyń i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wylać polewę krówkową. Orzeszki podprażyć krótko na rozgrzanej, suchej patelni i posypać nimi polewę.
Smacznego :D
Nadzienie: Budynie ugotować w 650 ml mleka, posłodzić.
Polewa: Do rondelka nalać 3-4 łyżki mleka, dodać krówki i rozpuścić je w kąpieli wodnej.
Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować dżemem, wyłożyć ciepły budyń i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wylać polewę krówkową. Orzeszki podprażyć krótko na rozgrzanej, suchej patelni i posypać nimi polewę.
Smacznego :D
Często robię ciasta z masą budyniową, świetnie się sprawdza w tej roli. Twoje wygląda na takie....z wyższej półki :)
OdpowiedzUsuńWyobraziłam sobie rzucenie biszkoptem w mojej szklanej formie ;) poza tym przepis brzmi bdb a gotowe ciasto na zdjęciu wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuń