Przepis nieco świąteczny, dodany z opóźnieniem, ale przecież na ekspresowe wypieki zawsze znajdzie się odrobina czasu ;) To mój udany eksperyment, wprawdzie dopiero za drugim razem, ale jednak. Za pierwszym razem dodałam za dużo mąki i babka wyszła bardzo sucha, ale po małej modyfikacji jest o niebo lepiej ;) Babka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. To coś dla wielbicieli makowych wypieków.
Wszystkie składniki oprócz jajek, śmietany i proszku do pieczenia odmierzamy tą samą szklanką. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Po upieczeniu babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka suchego maku mielonego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka M-L
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę tortową, krupczatkę oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać mak i wymieszać.
Jajka zmiksować z cukrem. W trakcie miksowania stopniowo wlewać olej i maślankę. Dodać suche składniki i zmiksować krótko do połączenia składników.
Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po upieczeniu i przestygnięciu przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszając dosypywać stopniowo cukier puder aż lukier stanie się gęsty.
Smacznego :)
Makowa bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń