Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe.
Składniki keksówkę o długości ok 30 cm:- 200 g mąki jaglanej
- 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 250 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 3 nieduże marchewki
- 2 duże jajka
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki miodu
- 2,5 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce.
Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami.
Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wlewaj mleko. Dodaj miód.
Kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami.
Mieszaj tylko do połączenia składników.
Keksówkę wyłóż papierem i przelej do niej masę (będzie rzadka).
Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 max 50 minut (góra-dół) do suchego patyczka.
Krój po wystudzeniu.
Pysznie smakuje z ubitą kremówką lub dobrze schłodzoną i ubitą śmietaną kokosową.
Pysznie smakuje z ubitą kremówką lub dobrze schłodzoną i ubitą śmietaną kokosową.
Przepiękny - musi smakować wybornie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBrzmi intrygująco! Muszę przetestować :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
daj znać jeśli wypróbujesz ;)
UsuńBardzo smakowicie wygląda to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńw takim razie czekam na opinię ;)
UsuńJeżeli jest dobry to jakim cudem przetrwał tydzień... ?
OdpowiedzUsuńa takim, że mieliśmy wtedy jeszcze babeczki i inne ciasto a jest nas tylko dwoje :P
UsuńCo robimy z mlekiem?
OdpowiedzUsuńUps, przeoczyłam w opisie. Już poprawione! Mleko wlewamy stopniowo do masy jajecznej.
UsuńZaczelam juz robić ciasto kiedy zorientowałam się że nie wiem co zrobić z mlekiem. Dolewalam po trochę (na oko, było pewnie tego 100ml) w trakcie dodawania mąki i marchewki żeby ciasto nie było za gęste i wyszło całkiem niezłe. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMoje niedopatrzenie z tym mlekiem w przepisie :/ moje ciasto było dość rzadkie po dodaniu mleka. Bardzo się cieszę, że wyszło i dziękuję za opinię. Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie - "mój" cukrzyk ma nie jeść też miodu. Można dla pewności zrezygnować z miodu, lub czymś zastąpić? Dziękuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak w cukrzycy nie powinno się jeść miodu, w przepisie można bez problemu miód zamienić na ksylitol. Cukier brzozowy uznawany jest za bezpieczny dla cukrzyków.
UsuńW przyprawie do piekrnika jest cukier :(
OdpowiedzUsuńNie w każdej, polecam Kotanyi albo wykonanie domowej przyprawy korzennej :)
UsuńWitam, Czy mogę zastąpić mąkę jaglaną na płatki jaglane?
OdpowiedzUsuńWyjdzie ciasto?
Niestety nie wiem czy to się sprawdzi i w tych proporcjach
UsuńCzy ciasto wyjdzie jesli nie dodam ksylitolu ani cukru? Czy moze bedzie o wiele gorzej smakowalo?
OdpowiedzUsuńZrobiłam,polecam bardzo smaczne. Wypróbowałam też w wersji murzynek z kakao,bez przyprawy do piernika, też ok.
OdpowiedzUsuń