poniedziałek, 5 grudnia 2016

Piernik jaglany bez glutenu i cukru

Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe.

Składniki keksówkę o długości ok 30 cm:
  • 200 g mąki jaglanej
  • 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 250 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 3 nieduże marchewki
  • 2 duże jajka
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki miodu
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:


Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce.

Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami.

Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wlewaj mleko. Dodaj miód.

Kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami.

Mieszaj tylko do połączenia składników.

Keksówkę wyłóż papierem i przelej do niej masę (będzie rzadka).

Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 max 50 minut (góra-dół) do suchego patyczka. 

Krój po wystudzeniu.

Pysznie smakuje z ubitą kremówką lub dobrze schłodzoną i ubitą śmietaną kokosową.

16 komentarzy:

  1. Przepiękny - musi smakować wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi intrygująco! Muszę przetestować :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać jeśli wypróbujesz ;)

      Usuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czekam na opinię ;)

      Usuń
  4. Jeżeli jest dobry to jakim cudem przetrwał tydzień... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a takim, że mieliśmy wtedy jeszcze babeczki i inne ciasto a jest nas tylko dwoje :P

      Usuń
  5. Co robimy z mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, przeoczyłam w opisie. Już poprawione! Mleko wlewamy stopniowo do masy jajecznej.

      Usuń
  6. Zaczelam juz robić ciasto kiedy zorientowałam się że nie wiem co zrobić z mlekiem. Dolewalam po trochę (na oko, było pewnie tego 100ml) w trakcie dodawania mąki i marchewki żeby ciasto nie było za gęste i wyszło całkiem niezłe. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje niedopatrzenie z tym mlekiem w przepisie :/ moje ciasto było dość rzadkie po dodaniu mleka. Bardzo się cieszę, że wyszło i dziękuję za opinię. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Mam pytanie - "mój" cukrzyk ma nie jeść też miodu. Można dla pewności zrezygnować z miodu, lub czymś zastąpić? Dziękuję, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w cukrzycy nie powinno się jeść miodu, w przepisie można bez problemu miód zamienić na ksylitol. Cukier brzozowy uznawany jest za bezpieczny dla cukrzyków.

      Usuń
  8. W przyprawie do piekrnika jest cukier :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie w każdej, polecam Kotanyi albo wykonanie domowej przyprawy korzennej :)

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)