Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 2 korzenie pasternaku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- pieprz, sól
- chleb na grzanki
- masło klarowane do podsmażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę.
Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę, dodaj czosnek, ziemniaki i pasternak.
Przykryj i duś aż warzywa będą miękkie.
Wlej bulion i śmietankę.
Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju.
Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką.
Kochana! W zeszłym tygodniu trafiłam na twój blog. Myślałam, że jeśli nie mogę jeść mącznych rzeczy to umrę... :P a tu taka niespodzianka:)! Zostanę z Tobą na dłużej!
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Joanna