Składniki na 1 porcję:
- kilka garści rukoli
- 1/2 awokado
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 2 rzodkiewki
- 2 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- po ok 1/2 łyżeczki czarnuszki i suszonych tartych pomidorów
- kilka liści świeżej bazylii
- sól morska, pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Rukolę i pozostałe warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, rzodkiewki w plasterki.
Połowę awokado wydrążyć i pokroić w kostkę.
Dressing: Olej, wodę, sok z cytryny, miód, posiekaną bazylię i przyprawy dokładnie wymieszać.
W misce umieścić wszystkie składniki, tuż przed podaniem wlać dressing i wymieszać.
pyszna i zdrowa sałatka:)
OdpowiedzUsuń