Domowe mleko kokosowe smakuje zdecydowanie lepiej niż to sklepowe w kartonie. W dodatku nie posiada żadnych ulepszaczy i jest tańsze. Do przygotowania takiego mleka potrzebujecie tylko wiórki i wodę. Możecie wykorzystać je do latte, owsianek, puddingów, koktajli, sosów itp. Nie jest to mleko tak gęste jak mleczko kokosowe z puszki, ponieważ przygotowujemy je z wiórków, które są już częściowo odtłuszczone. Posiada jednak na pewno większą zawartość tłuszczu niż np. mleko krowie.
Składniki na ok 1,2 l:
- 1,5 l przegotowanej letniej wody
- 250 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsyp wiórki kokosowe i zalej przegotowaną, letnią wodą.
Przykryj i odstaw na noc.
Następnego dnia podgrzej zawartość naczynia do ok 50 stopni i zblednuj zawartość.
Warto robić przerwy w miksowaniu żeby nie przegrzać blendera.
Przelej mleko przez sito do wyparzonej butelki, dokładnie odciśnij wiórki.
Mleko przechowuj w lodówce i zużywaj na bieżąco.
Może stać przez ok 3-4 dni w lodówce.
W lodówce mleko może się rozwarstwiać, to normalne. Przed użyciem wstrząśnij butelką.
Witam, znalazłam na Pani blogu kilka wspaniałych ciast i ten przepis na mleczko kokosowe, wykorzystam je jak tylko nadarzy się sposobność, dziękuję i pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuń