Składniki na dwie porcje:
- 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie Barilla)
- 150 g obranej dyni
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 zielonej papryki
- 2 plastry owczego sera
- 1 łyżka pestek dyni
- natka pietruszki
- czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, sproszkowane suszone pomidory
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotować pozostałe składniki: dynię pokroić w kostkę, pomidorki na połówki, paprykę w małe paseczki, ser owczy w kostkę. Posiekać pietruszkę. Kawałki dyni podgotować przez kilka minut.
W dużym naczyniu do zapiekania lub paru mniejszych ułożyć wszystkie składniki oprócz pestek i natki pietruszki. Posypać serem, przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem i wymieszać.
Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Po zapieczeniu posypać pestkami dyni, natką pietruszki, czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami.
wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńtakie dania lubię zabierać do pracy do pudełka, mniam
dziękuję :)
Usuń