sobota, 24 listopada 2012

'Kotlecik' z sezamu

Błyskawiczne danie bezmięsne, w sam raz na sobotni obiad ;)

Składniki na 2 kotleciki:
  • 2 jajka
  • 4,5 łyżki sezamu 
  • 2 łyżeczki mąki krupczatki (nie będzie grudek)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sezamem i mąką. 

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

Doskonale smakuje z ziemniaczanym puree. 

czwartek, 8 listopada 2012

Chleb z pestkami dyni (z automatu)

Polecam Wam dziś pyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem otrębów i pestek dyni do przygotowania w automacie. Przepis pochodzi z instrukcji automatu do wypieku chleba Moulinex, jednak został trochę przeze mnie zmieniony. Na szczęście z pozytywnym skutkiem :) Chlebek jest zwarty, nie sypie się i nie rozlatuje podczas krojenia.

Składniki (na chleb ok 1kg):
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 320ml letniej wody
  • 50g otrębów żytnich (u mnie Kupiec)
  • 12g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2,5 łyżki stołowej oleju
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie
 w automacie do wypieku chleba:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej. 

Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże.

Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).

Pestki dyni dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.

Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.