wtorek, 28 sierpnia 2012

Domowe lody jabłkowo-gruszkowe

Lubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki?
Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto.

Składniki:
  • 3 duże jabłka 
  • 2 gruszki
  • 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii (można pominąć)

Przygotowanie:

Owoce obieramy, kroimy na cząstki i zamrażamy.

Zamrożone miksujemy w malakserze bądź blenderze z jogurtem, przyprawami, sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii oraz miodem. 

Jeśli konsystencja będzie zbyt kremowa do nakładania gałek, wkładamy lody na ok pół godziny do zamrażalnika.

Lody można także przygotować inaczej, zamiast mrozić owoce, można zmiksować wszystko na początku, włożyć masę do zamrażarki i mieszać co 45 minut. Czynność tą należy powtarzać 3-4 razy. 

Chodzi o to żeby nie wytwarzały się w środku kryształki lodu. Pierwszy sposób jest zatem zdecydowanie szybszy :)



1 komentarz:

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)