środa, 6 lutego 2013

Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży

Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu co przygotować na Tłusty Czwartek niech koniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki z marmoladą :)

Składniki na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków):
  • 200g mąki tortowej
  • 125g twarogu półtustego (1/2 kostki)
  • 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną)
  • 30g cukru
  • 1 jajko
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok 1/2l oleju - do smażenia
  • cukier puder - do oprószenia

Przygotowanie:


Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć).

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.

Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku wycinamy dziurki kieliszkiem. 

Olej dobrze rozgrzewamy (ja smażyłam w niewielkim garnku i użyłam ok 1/2l oleju). 

Następnie smażymy oponki i małe pączuszki z dwóch stron na brązowy kolor.

Po wyjęciu z garnka odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Najlepiej smakują świeże, w dniu przygotowania.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Mniam Mniam uwielbiam oponki :)Pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak gęsta ta śmietana? 18% wystarczy?

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)