środa, 22 maja 2013

Omlet z warzywami i otrębami

Nie pamiętam żebym kiedykolwiek jadała omleta na śniadanie, u mnie zawsze jest to szybki obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego to, co akurat zalega w lodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :) 

Składniki:
  • 2 duże jajka 
  • 1/3 niewielkiej cukinii 
  • kawałek żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec)
  • mały pomidor
  • przyprawy: sól, pieprz
  • garść kiełków brokuła

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć).

Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą, dodać otręby i wlać na patelnię. 

Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie. 

Następnie zdjąć pokrywkę, delikatnie podważyć spód, w miejsce pokrywki przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię i przełożyć na niego omleta. 

Na wierzch położyć ćwiartki pomidora i kiełki.

10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na zdrowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada wspaniale, widze ze znalazlam juz pomysl na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda i na pewno jest pycha :) nie myślałaś żeby zgłosić ten przepis na jakiś konkurs :>?

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :)

    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  5. ...bo znalazłam jeden na fejsie, weź sobie obczaj, jak się zgłosisz, to zagłosuję, słowo! :D https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ on piękny :) az żal zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)