Składniki na dwie porcje:
- 150-200g makaronu spaghetti (u mnie Makaron Czaniecki)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 żółtej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju.
Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.
Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody.
Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią.
Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.
Można posypać startym serem.
Smacznego :)
Lekki i smaczny makaron :)
OdpowiedzUsuńApetyczne i kolorowe:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.
Wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuń