Pyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre.
- 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie wg. tego przepisu)
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru pudru (u mnie marki Kupiec)
- 150g masła
- 1 żółtko
- odrobina olejku migdałowego
- 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur
- dowolna posypka dekoracyjna
Przygotowanie:
Marcepan rozkruszamy.
Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.
Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką.
Wycinamy dowolne kształty ciastek.
Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Po upieczeniu dekorujemy polewą i ewentualnie jakąś posypką dekoracyjną.
super!
OdpowiedzUsuń