Składniki (na chleb ok 1kg):
- 400 g mąki żytniej typ 960
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 320ml letniej wody
- 4 łyżki płatków owsianych (u mnie Kupiec)
- 1 opakowanie drożdży instant
- 4 łyżki suszonych jagód goji
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie w automacie do wypieku chleba:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.
Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, płatki owsiane i na końcu drożdże.
Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).
Jagody goji dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.
Fajny chlebek i taki bogaty w błonnik. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż on na zdjęciu wygląda obłędnie, i pewnie również tak smakuje. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuń