piątek, 27 marca 2015

Chleb żytni z płatkami owsianymi i jagodami goji (z automatu)

Bardzo smaczny żytni chlebek z chrupiącą skórką z dodatkiem płatków owsianych i jagód goji. Do przygotowania w automacie do wypieku chleba.

Składniki (na chleb ok 1kg):
  • 400 g mąki żytniej typ 960
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 320ml letniej wody
  • 4 łyżki płatków owsianych (u mnie Kupiec)
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 4 łyżki suszonych jagód goji 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie
 w automacie do wypieku chleba:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej. 

Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, płatki owsiane i na końcu drożdże.

Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).

Jagody goji dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.

Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.

Pieczywo pełnoziarniste 2015

3 komentarze:

  1. Fajny chlebek i taki bogaty w błonnik. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ on na zdjęciu wygląda obłędnie, i pewnie również tak smakuje. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)