Cebularze to bardzo smaczna przekąska do zabrania na piknik, wycieczkę, do szkoły czy pracy. Takie świeże, domowe bułeczki smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe. Część można zamrozić na następny raz, będą równie smaczne jak pierwszego dnia po upieczeniu.
Składniki na 10 sztuk:
ciasto:
- 420 g mąki pszennej typ 450
- 190-200 ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 saszetka drożdży instant
- 6-7 cebul
- 200 g startego sera żółtego
- 2 łyżki śmietany
- olej lub smalec do podsmażenia cebuli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.
Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem.
Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.
Smacznego :)
Próbowałam kiedyś zrobić cebularze, ale mi nie wyszły :/ może z tego przepisu poszło by lepiej ;)
OdpowiedzUsuń