poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kakaowy biszkopt orkiszowy z owocami, bez cukru

Bardzo lubię eksperymentować z przepisami na ciasta. Zwłaszcza te w zdrowszej wersji. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na ciacho z owocami, bez cukru i tradycyjnej mąki pszennej (użyłam ksylitolu i mąki pełnej orkiszowej). Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych.

Składniki na blaszkę o wym. ok 22x28cm: 
  • 300 g malin i porzeczek (lub innych sezonowych)
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki kakao
  • 5 płaskich łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (wg. uznania można pomieszać pół na pół z mąką jasną orkiszową)
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.

Owoce opłucz i osusz.

Mąkę, kakao i spulchniacz przesiej.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę - kiedy białka zaczną gęstnieć dodaj ksylitol, następnie żółtka.

Do ubitej masy, dodawaj stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj by nie zniszczyć konsystencji piany.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce.

Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 35-40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)