Chyba każdy z nas chociaż raz próbował rurek z kremem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem to uwielbiałam rurki z bitą śmietaną i chyba do dziś takie smakują mi najbardziej. Czasem jednak mam ochotę trochę poeksperymentować i tak było tym razem. Ponieważ dzięki mamie mam zapas dyni (z pewnością na całą jesień;), przetwarzam ją na wszelkie możliwe sposoby. Ostatnio przygotowałam puree z dyni i wykorzystuję je do różnych potraw a nawet deserów. Polecam Wam, bo to bardzo uniwersalny dodatek. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze kawałki, upiec w piekarniku a kiedy już będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile zaskoczy Waszych bliskich :)
Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny a ciasto francuskie oczywiście przygotować sami :) Ja jednak nie mam na tyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę na skład czy ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne!
Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny a ciasto francuskie oczywiście przygotować sami :) Ja jednak nie mam na tyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę na skład czy ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne!
Składniki na 12 rurek:
- blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!)
- 200 ml śmietanki 30%
- 125 ml mascarpone
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2 łyżki puree z dyni
- 1 małe jajko
- 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania
- masło do nasmarowania foremek
Przygotowanie:
Krem: Galaretkę rozmieszać w szklance wrzątku. Odstawić do wystygnięcia.
Kiedy galaretka zaczyna tężeć, ubić śmietankę, dodać mascarpone, puree z dyni, galaretkę i jeszcze chwilę zmiksować. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotować rurki.
Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół).
Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem.
Na każdą foremkę nawijać ciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki).
Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią).
Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony).
Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku godzinach od nadziania mogą zrobić się miękkie.
Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)