Składniki na 12 rurek
rurki:
- 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło do posmarowania foremek
- 500 ml śmietany 30% albo 36%
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 saszetka śmietan-fixu
- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół).
Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem.
Na każdą foremkę nawijać ciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki).
Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią).
Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony).
Czekolada: Czekoladę roztopić na małym ogniu wraz z masłem. Dobrze wymieszać. Rurki maczać z każdej strony w czekoladzie i zostawić na papierze do zastygnięcia.
Krem: Cukier puder i kakao przesiać. Dodać łyżkę przyprawy korzennej, saszetkę fixu i wymieszać.
Schłodzoną kremówkę zacząć ubijać. Kiedy zaczyna zwiększać swoją objętość, wsypywać powoli suche składniki (cały czas miksując). W razie potrzeby pod koniec dodać cukru pudru lub przyprawy - wg. własnego uznania.
Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)