środa, 7 grudnia 2016

Rurki z kremem piernikowym

Francuskie rurki z aromatycznym, puszystym kremem piernikowym na kremówce. Smaczny deser nie tylko na święta :) Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :)


Składniki na 12 rurek

rurki:
  • 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do posmarowania foremek
krem:
  • 500 ml śmietany 30% albo 36%
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 saszetka śmietan-fixu
dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:

Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół).

Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem.

Na każdą foremkę nawijać ciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki).

Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią).

Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony).

Czekolada: Czekoladę roztopić na małym ogniu wraz z masłem. Dobrze wymieszać. Rurki maczać z każdej strony w czekoladzie i zostawić na papierze do zastygnięcia.

Krem: Cukier puder i kakao przesiać. Dodać łyżkę przyprawy korzennej, saszetkę fixu i wymieszać.

Schłodzoną kremówkę zacząć ubijać. Kiedy zaczyna zwiększać swoją objętość, wsypywać powoli suche składniki (cały czas miksując). W razie potrzeby pod koniec dodać cukru pudru lub przyprawy - wg. własnego uznania.

Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego najlepiej bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku godzinach od nadziania mogą zrobić się miękkie.

Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem w lodówce do 3 dni. 



zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)