środa, 9 lipca 2014

Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami

Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;)

Składniki na tartę o średnicy 28 cm:

biszkopt:
  • 4 jajka M/L
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku
  • 70 g drobnego cukru
nadzienie:
  • 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 śmietan-fix (można pominąć)
na wierzch:
  • ok 200 g malin
  • ok 250 g wiśni (użyłam i polecam tzw. "nadwiślanki")
  • galaretka, najlepiej wiśniowa

Przygotowanie:

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier.

Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem.

Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni.

NADZIENIE:

Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej sztywna.

Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę.

WIERZCH:

Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki.

Na bitą śmietanę wyłożyć owoce. Ja układałam na przemian wiśnie i maliny (jak na zdjęciu).

Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, schłodzić i gdy zacznie robić się gęsta delikatnie wylać na owoce.

Ciasto przechowywać w lodówce. Można kroić już po ok 1-2 h od włożenia do lodówki. 

Smacznego :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

3 komentarze:

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)