wtorek, 8 listopada 2016

Wyniki II. tury konkursu z marką Barilla

WYNIKI II. TURY KONKURSU Z MAKARONEM BARILLA:

1. Martyna Zając 

2. Just a Salad

3. Tomek Warchoł

GRATULUJĘ!

Na Wasze adresy i nr telefonu czekam do piątku 11.11.2016. Wyślijcie je na adres: sisterskitchen2@gmail.com

Wszystkim dziękuję za udział w konkursie i bardzo smaczne przepisy i zdjęcia. Wybór był bardzo trudny, ale niestety nie mogłam nagrodzić każdego. Koniecznie zostańcie ze mną, ponieważ szykuję dla Was kolejną niespodziankę :)



Ziemniaczki smażone z boczkiem i chrzanem

Ziemniaczki smażone z dodatkiem boczku i świeżym chrzanem. Najlepiej smakują podane z maślanką, zsiadłym mlekiem albo kefirem :)

Składniki na dwie porcje:
  • ok 800 g ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • kilkucentymetrowy kawałek świeżego chrzanu
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz 
  • sól morska
  • 1-2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, następnie dodać talarki.

Smażyć aż zmiękną i będą zarumienione.

Natkę pietruszki posiekać, chrzan zetrzeć na tarce, boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem i posypać pietruszką, boczkiem i chrzanem.



niedziela, 6 listopada 2016

Wątróbka z jabłkiem, mandarynką i majerankiem

Dziś mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad. Wątróbka drobiowa to jedyne co jem z podrobów. Wcześniej przygotowywałam ją tradycyjnie po prostu z cebulą, solą i pieprzem, ale w dzisiejszej wersji smakuje o wiele lepiej. Swoją drogą nie sądziłam, że jabłko i majeranek to taki zgrany duet! Palce lizać!

Składniki na 2 porcje:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 szalotki
  • 1 jabłko
  • 2 mandarynki
  • świeży lub suszony majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Szalotki obrać i pokroić. 

Masło rozgrzać, dodać wątróbkę i szalotki, smażyć krótko na średnim ogniu.

Jabłko podzielić na ósemki, dodać do wątróbki. Przyprawić majerankiem.

Mandarynki obrać i pokroić. Dodać pod koniec smażenia.

Wtedy też przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.