wtorek, 25 września 2018

Zupa krem z dyni z grzankami i pestkami

Po upalnym lecie nareszcie nadeszła jesień :) Pora przywitać ją jesienną zupą krem z korzennymi przyprawami, czosnkiem, grzankami, pestkami dyni, ubitą kremówką i moim ulubionym olejem z pestek dyni <3 Jest pyszna!



Składniki na 4-5 porcji:

zupa:
  • 1 mała dynia
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • imbir mielony, gałka muszkatołowa
  • goździki, kurkuma
  • 1 łyżka masła

dodatki:
  • kilka kromek chleba tostowego
  • pestki dyni
  • olej z pestek dyni
  • sól
  • masło klarowane
  • kremówka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 

Włożyć do garnka, zalać wodą ok 2 cm ponad warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie (kilka kuleczek).

Gotować pod przykryciem do miękkości.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć przyprawy a resztę zblendować na gładki krem.

Ząbki czosnku obrać i wycisnąć do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, goździkami i gałką muszkatołową do smaku - wg. uznania (ja używam dużo przypraw). Można dodać sok z 1-2 pomarańczy. Dodać łyżkę masła.

Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, posolić.

Na talerzu posypać zupę grzankami, pestkami dyni i polać olejem z pestek. Można dodać łyżkę ubitej kremówki.



wtorek, 30 stycznia 2018

Zupa krem z pasternakiem

Pyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami. 

Składniki:
  • 600 g ziemniaków
  • 2 korzenie pasternaku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pieprz, sól
  • chleb na grzanki
  • masło klarowane do podsmażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę.

Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę, dodaj czosnek, ziemniaki i pasternak.

Przykryj i duś aż warzywa będą miękkie.

Wlej bulion i śmietankę.

Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju. 

Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką.