Lubię makaron, ale staram się wybierać tylko ten najwyższej jakości. Chociaż teraz nie jest on wskazany w mojej diecie, często przygotowuje dania na jego bazie dla reszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie ją na pyszną kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale, bo jest szybka, sycąca i mimo swej prostoty bardzo smaczna.
Składniki (na dużą miskę sałatki):
- 250g kolorowych świderków (u mnie Czaniecki, 1 opakowanie)
- 200g czerwonej fasoli z puszki
- 150g kukurydzy konserwowej
- 250g upieczonej w przyprawach piersi z kurczaka
- 1 mała papryka - u mnie czerwona
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- pieprz kolorowy w młynku
- sól ziołowa
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę.
Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku.
Wszystkie składniki wymieszać.
Ząbki czosnku obrać i zmiksować z majonezem i jogurtem.
Sos dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
taką sałatkę zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńPyszna, sycąca i kolorowa, mniam :)
Smaczna i prosta, takie są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńRobiłam już nie raz, nie dwa... bardzo bardzo podobną. Uwielbiam. Makaron w sałatkach bardzo lubię, choć bardzo wciąga sosy... Najlepiej zalewac majonezem czy sosem sałatkę dopiero przed samym podaniem
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji śniadaniowej, sałatka idealnie nadaje się do zabrania do pracy czy szkoły
Dokładnie, najlepiej bezpośrednio przed podaniem, chociaż ja i tak staram się nie dodawać dużo sosu, nie lubię jak składniki w nim "pływają" :)
UsuńSałatki makaronowe są genialne ze wszystkim ;) w wersji meksykańskiej też z chęcią bym wszamała :) Ja też nie lubię dużo sosu, ewentualnie jogurt, ale czasem lubię je trochę potrzymać już z nim w lodówce bo wszystko się fajnie przegryzie :D
OdpowiedzUsuńa czy mozna zrobic sos bez czosnku
OdpowiedzUsuń